Last news in Fakti

31 Август, 2022 11:57 1 350 5

Ибряма получи голямата награда на "Аполония" за своя 70-и юбилей (ВИДЕО)

  • иво папазов-
  • ибряма-
  • статуетка-
  • награда-
  • аполония-
  • празници на изкуствата

Иво Папазов-Ибряма заяви, че посвещава тази награда, както всички свои награди досега, на публиката

Ибряма получи голямата награда на "Аполония" за своя 70-и юбилей (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС

Виртуозният кларинетист Иво Папазов – Ибряма получи голямата награда на „Аполония” по време на концерт тази вечер, с който Празниците на изкуствата в Созопол отбелязват неговия 70-годишен юбилей. На официалното откриване на фестивала в неделя бе оповестено, че музикантът е новият носител на приза „Аполон Токсофорос”, който се дава от фондация „Аполония” ежегодно от 1999 г. насам, предава БТА.

Иво Папазов получи статуетката от Маргарита Димитрова, артистичен директор на фестивала. Димитрова посочи, че наградата тази година се дава на „големият човек, голямата фигура, големият музикант Иво Папазов – Ибряма”.

„Нашата малка статуетка, която всяка година връчваме на голяма фигура – такава, каквато е този прекрасен човек до мен. Тя се дава от нашата фондация от любов към хората, които правят изкуството в България и които го представят зад граница”, каза Маргарита Димитрова. Допълни, че неслучайно наричат Иво Папазов „посланик на българската култура”. „И аз съм толкова щастлива, че днес тази статуетка отива в неговите ръце”, изрази радостта си тя.

„Благодаря на Маргарита. Ако не беше тя, нямаше да я има „Аполония”, каза Иво Папазов при приемането на статуетката. Ибряма заяви, че посвещава тази награда, както всички свои награди досега, на публиката.

Концертът на кларинетиста започна с изпълнение на „Беломорска сюита”, поднесена заедно с оркестър „Тракия” на сцената на амфитеатъра в крайморския град.

Освен концерта, с който приключи вечерта, програмата на третия фестивален ден на „Аполония” поднесе на любителите на изкуството в Созопол две литературни премиери, театрален спектакъл и кинопрожекция на съвременен български филм.

Това бе вторият ден от литературната „Аполония”. Дворът на Художествената галерия се изпълни с читатели, които станаха част от представянето книгите "Монолози" на Мария Касимова и "Любовта за напреднали" с текстове на 88 съвременни български поети и писатели. Съставител на двутомника “Любовта за напреднали” е Светлозар Желев, а художник на кориците е Теодор Ушев.

За книгата Светлозар Желев казва: “В тези текстове на около 800 страници са събрани поезия и проза. Повече от 80% са оригинални текстове, писани конкретно за книгата, разбира се, има такива, които са публикувани. Те обединяват автори от всички поколения, като започнем от Иван Теофилов, Иван Цанев, Борис Христов и стигнем до най-младото поколение – Иван Ланджев, Стефан Иванов. Или пък в дамския том, където са Здравка Евтимова, Теодора Димова, Елена Алексиева. Разбира се, до Нели Станева, Гергана Станева. За мен богатството на тези различни гледни точки е много важно във времето, в което живеем“.

В лятното кино се състоя и прожекцията на “Гео Милев в лабиринта на времето” - вторият филм от програмата на празниците на изкуствата “Аполония”.

Режисьор на филма е Костадин Бонев, който ни връща обратно в 20-те години, като разглежда националната катастрофа след подписването на Ньойския договор до идването на Андрей Ляпчев на власт. В това сложно време твори поетът Гео Милев. Гласът на разказвача във филма, който ни пренася през лабиринта на времето, е на актрисата Койна Русева.

На сцената на читалище „Отец Паисий” гостува спектакълът „Госпожица Юлия” на софийския театър „Възраждане”. Режисьор на спектакъла е Антон Угринов, а в постановката участват актьорите Виттория Николова, Боян Младенов и Лили Шомова.

Обявеният предварително в програмата концерт на гостуващия пианист и композитор от Великобритания Джулиън Тревелиян не се състоя поради заболяване на артиста.

38-то издание на Празниците на изкуствата продължава до 5 септември. И през следващите дни фестивалната програма предлага интересни културни прояви в различни сфери – музика, театър, литература, кино, изобразително изкуство.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стар зурнаджия

    9 1 Отговор
    Успешно ликвидираме българското вече 33 години.
  • 2 Факти

    7 2 Отговор
    Чалгата окончателно победи българската култура , музика и погреба създаденото от нея !
  • 3 Ром Бакарди

    4 2 Отговор
    Казвал сам гу и преди: хараби е тоз фистивал! Ама опънете идни маси там, сложете малку скара-кипабчита, кифтета, пражоли, ребра, докарайти диситина кена наливна бира, пражени картофи да има-и народат ша е ощи по доволен от Аполонията. За лапетата-стрилбище, виенску кулело, джагита магита, люлки, катирушки, дъвки Турбо и ша скивати ко ша стани....пулувин България ша са изсипе там. На койту му е кеф-ша слуша стихуве или музика, а на другити им дай гъчканица се идно са на селскиа събор.
  • 4 √(n&Варна)

    2 2 Отговор
    Въпрос относно заглавието: A каква награда е получил за 69-я си юбилей?
    Въпрос относно текста: Ибряма ли е 70 годишен или неговият ЮБИЛЕЙ е 70-годишен?
  • 5 тони

    2 0 Отговор
    Иво Папазов е велик музикант, да е жив и здрав! Никаква чалга не свири. Поне го чуйте, преди да давате тпи мнения.