Last news in Fakti

11 Март, 2023 18:00 2 694

Оля Ал-Ахмед отличена за опазване на културното наследство

  • оля ал-ахмед-
  • церемония-
  • награда-
  • отличие-
  • диплома-
  • статуетка-
  • опазване на културните ценности-
  • global industrial leaders-
  • жените-лидери

"Без помощ от държавата, без помощ от министерства, институции и фондации, на които не им пука за българската култура, аз сама застанах срещу вятъра! Успях, доколкото мога, да направя къща - музей "Ваня Петкова" и "Къща за приятели - Творчески дом Сириус". Да живее изкуството, то ще спаси света!", коментира отличието Оля Ал-Ахмед, която е дъщеря на Ваня Петкова

Оля Ал-Ахмед отличена за опазване на културното наследство    - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед / личен архив

Журналистката Оля Ал-Ахмед, която е автор и редактор във ФАКТИ, беше отличена като една от жените лидери в церемонията, организирана от Global Industrial Leaders. Високото отличие ѝ беше връчено за опазване на културните ценности на България. Оля положи огромни усилия за превръщането на дома на голямата българска поетеса Ваня Петкова в село Езерово в къща музей, а вторият ѝ дом в "Творчески дом Сириус"!

"Без помощ от държавата, без помощ от министерства, институции и фондации, на които не им пука за българската култура, аз сама застанах срещу вятъра! Успях, доколкото мога, да направя къща - музей "Ваня Петкова" и "Къща за приятели - Творчески дом Сириус". Да живее изкуството, то ще спаси света!", коментира отличието Оля Ал-Ахмед, която е дъщеря на Ваня Петкова.

Церемонията се състоя на 10 март вечерта. Самата Оля Ал-Ахмед, известна журналистка, преводач и поетеса, дъщеря на голямата поетеса Ваня Петкова, разказа за него на страницата си във Фейсбук. Тя написа вчера вечерта:

"Тази вечер бях наградена на церемонията за жените - лидери! Най-успешните жени в бизнеса, в местната власт, в дипломацията и в културата получиха признание на церемония, организирана тази вечер от Global Industrial Leaders. Сред тях бях и аз...

Високото отличие ми бе дадено за опазване на културните ценности на България и за опазване на културното наследство, изпълнявайки завещанието на голямата българска поетеса ВАНЯ ПЕТКОВА, превръщайки дома ѝ в "Къща-музей" и втората къща - в "Творчески дом Сириус"! Без помощ от държавата, без помощ от министерства, институции и фондации на които не им пука за българската култура, аз сама се изправих пред вятърните мелници и застанах срещу вятъра!!! Успях, доколкото мога, да направя "Къща - музей Ваня Петкова" и "Къща за приятели - Творчески дом Сириус". Да живее изкуството! Изкуството ще спаси света!

Благодаря на Патриция Кирилова за това, че ме е предложила и е забелязала с какво се занимавам, благодаря и на прекрасната д-р Йорданка Господинова, която получи вместо мен наградата, поради това, че не присъствах на церемонията лично, защото съм на село, в "Къщата-музей Ваня Петкова", и продължавам проекта, търсейки финансиране!"

Така тя изпълни отчасти завещанието на прочутата поетеса. Преди да ни напусне, Ваня Петкова пише за къщата си в тракийското село Езерово: "Тази къща никога да не се продава. Завещавам на внуците си и на дъщеря ми да я превърнат в музей на моята личност и творчество!"

Екипът на ФАКТИ поздравяваме нашата колежка Оля Ал-Ахмед със заслуженото поредно отличие, като ѝ пожелаваме и успех в нейня всеотдаен проект в памет на незабравимата ѝ майка - голямта поетеса Ваня Петкова.

Работата по къщата музей и творческия дом продължава и всеки, който иска да стане съпричастен към каузата, може да направи дарение по следната сметка:

Олга Жаклин Нури Садик Ал Ахмед.

BPBIBGSF

BG45BPBI 7940 1009 6133 01

Източник: ФАКТИ



Свързани новини