Отидете към основна версия

8 764 20

15 книги, които ще променят живота ви

  • книги-
  • романи-
  • класика

Книгите, каращи ни да се замислим и на практика вечни

Снимка: Shutterstock

Класическият роман не е този, писан преди сто години, а този, чиито истини са универсални и неподвластни на времето, пише iwoman.bg. Ще остане ли това произведение актуално с течение на времето? Може ли читателят да научи нещо ново от историята? Разказът тече ли красиво? Ако на тези въпроси може да се отговори с „да”, тогава книгата наистина е класика. Днес ще ви дадем 15 идеи за точно такива книги – променящи, каращи ни да се замислим и на практика вечни.

1. Исмаил, Даниел Куин

Умишлено дидактична, тази книга ни принуждава да преразгледаме това, което смятаме за истина, подсилвайки факта, че мъдростта може да идва от най-малко вероятните източници.

2. Алхимикът, Пауло Коелю

Понякога, когато следваме мечтите си, се озоваваме там, където трябва да бъдем, а не там, където мислим, че искаме да бъдем.

3. Повелителят на мухите, Уилям Голдинг

Нашите диви същности никога не са много далеч от повърхността. Това илюстрира и авторът, когато група от уж добре възпитани млади мъже корабокрушират на тропически остров.

4. 1984, Джордж Оруел

Мнозина биха казали, че въпросите, адресирани в тази почти пророческа книга, започват да добиват смисъл едва сега.

5. Когато светът ни се разпада, Пема Чодрьон

Болката е неизбежна, но страданието не е задължително. Тибетската будистка монахиня и учител, Пема Чодрьон, превежда читателя през различните етапи на скръб, когато животът ни хвърли „крива топка”, давайки състрадателни съвети как да приемеш, признаеш и да се преместиш извън „лапите” на трудността.

6. Тибетска книга за живота и смъртта, Согиал Ринпоче

Една от най-силните книги от будистката житейска философия. Този том води хората през великолепното пътешествие, което е техният собствен живот. В нашия модерен свят, където остаряването и смъртта са сложни теми, които ужасяват обикновения човек, това е опресняваща перспектива, която омекотява аспекти от житейското пътуване.

7. Изгубен в корените, Фарли Моват

Това не е вашият стандартен роман за „възрастта“, а по-скоро приказка за храброст, междукултурни приятелства и уважение към природния свят.

8. Спасителят в ръжта, Дж. Селинджър

Хората се опитаха да потушат уникалността на Холдън, но той отказа. Тези, които предпочитат да живеят извън доминиращата идеология, могат да намерят много истини в тази книга.

9. Да убиеш присмехулник, Харпър Лий

Онези, които не се учат от историята, са обречени да я повтарят и тази книга отчита огромни несправедливости въз основа на раса и възраст.

10. Медитации, Марк Аврелий

Марк Аврелий е бил един от най-големите римски императори и този сборник с медитации е написан единствено за негова употреба, докато се опитва да осмисли Вселената и да създаде стандарт на етично поведение.

11. Процесът, Ф. Кафка

Една много показателна илюстрация на кошмара, включващ бюрокрация, несправедливост и безсилие.

12. Анна Каренина, Л.Толстой

Настойчива и сърцераздирателна, това е приказка за силната страст и любов, за последствията от изневярата и ревността.

13. Митът за красотата, Наоми Улф

Тази книга трябва да бъде прочетена от всяка жена. В нея се говори за съвременните идеали за красота, ръководени предимно от рекламната индустрия и за „мита“, че женската красота е политическо и икономическо оръжие, използвано от мъжкия свят.

14. Коледна песен, Ч. Дикенс

Повечето от нас са изучавали „Големите очаквания” в гимназията, но този роман наистина ни кара да спрем, за да разгледаме последствията от нашите действия. Всеки камък, хвърлен в езерце, предизвиква вибрации и променя нещо в света.

15. Кратка история на времето, Стивън Хокинг

Това е изключително приятно, достъпно и забавно запознаване с последните разработки във физиката и космологията, написано от един от най-блестящите умове на нашето време.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини