Last news in Fakti

28 Август, 2020 15:12 8 721 20

15 книги, които ще променят живота ви

  • книги-
  • романи-
  • класика

Книгите, каращи ни да се замислим и на практика вечни

15 книги, които ще променят живота ви - 1
Снимка: Shutterstock

Класическият роман не е този, писан преди сто години, а този, чиито истини са универсални и неподвластни на времето, пише iwoman.bg. Ще остане ли това произведение актуално с течение на времето? Може ли читателят да научи нещо ново от историята? Разказът тече ли красиво? Ако на тези въпроси може да се отговори с „да”, тогава книгата наистина е класика. Днес ще ви дадем 15 идеи за точно такива книги – променящи, каращи ни да се замислим и на практика вечни.

1. Исмаил, Даниел Куин

Умишлено дидактична, тази книга ни принуждава да преразгледаме това, което смятаме за истина, подсилвайки факта, че мъдростта може да идва от най-малко вероятните източници.

2. Алхимикът, Пауло Коелю

Понякога, когато следваме мечтите си, се озоваваме там, където трябва да бъдем, а не там, където мислим, че искаме да бъдем.

3. Повелителят на мухите, Уилям Голдинг

Нашите диви същности никога не са много далеч от повърхността. Това илюстрира и авторът, когато група от уж добре възпитани млади мъже корабокрушират на тропически остров.

4. 1984, Джордж Оруел

Мнозина биха казали, че въпросите, адресирани в тази почти пророческа книга, започват да добиват смисъл едва сега.

5. Когато светът ни се разпада, Пема Чодрьон

Болката е неизбежна, но страданието не е задължително. Тибетската будистка монахиня и учител, Пема Чодрьон, превежда читателя през различните етапи на скръб, когато животът ни хвърли „крива топка”, давайки състрадателни съвети как да приемеш, признаеш и да се преместиш извън „лапите” на трудността.

6. Тибетска книга за живота и смъртта, Согиал Ринпоче

Една от най-силните книги от будистката житейска философия. Този том води хората през великолепното пътешествие, което е техният собствен живот. В нашия модерен свят, където остаряването и смъртта са сложни теми, които ужасяват обикновения човек, това е опресняваща перспектива, която омекотява аспекти от житейското пътуване.

7. Изгубен в корените, Фарли Моват

Това не е вашият стандартен роман за „възрастта“, а по-скоро приказка за храброст, междукултурни приятелства и уважение към природния свят.

8. Спасителят в ръжта, Дж. Селинджър

Хората се опитаха да потушат уникалността на Холдън, но той отказа. Тези, които предпочитат да живеят извън доминиращата идеология, могат да намерят много истини в тази книга.

9. Да убиеш присмехулник, Харпър Лий

Онези, които не се учат от историята, са обречени да я повтарят и тази книга отчита огромни несправедливости въз основа на раса и възраст.

10. Медитации, Марк Аврелий

Марк Аврелий е бил един от най-големите римски императори и този сборник с медитации е написан единствено за негова употреба, докато се опитва да осмисли Вселената и да създаде стандарт на етично поведение.

11. Процесът, Ф. Кафка

Една много показателна илюстрация на кошмара, включващ бюрокрация, несправедливост и безсилие.

12. Анна Каренина, Л.Толстой

Настойчива и сърцераздирателна, това е приказка за силната страст и любов, за последствията от изневярата и ревността.

13. Митът за красотата, Наоми Улф

Тази книга трябва да бъде прочетена от всяка жена. В нея се говори за съвременните идеали за красота, ръководени предимно от рекламната индустрия и за „мита“, че женската красота е политическо и икономическо оръжие, използвано от мъжкия свят.

14. Коледна песен, Ч. Дикенс

Повечето от нас са изучавали „Големите очаквания” в гимназията, но този роман наистина ни кара да спрем, за да разгледаме последствията от нашите действия. Всеки камък, хвърлен в езерце, предизвиква вибрации и променя нещо в света.

15. Кратка история на времето, Стивън Хокинг

Това е изключително приятно, достъпно и забавно запознаване с последните разработки във физиката и космологията, написано от един от най-блестящите умове на нашето време.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МухоБойко

    39 4 Отговор
    Книгата е само една и се казва "ВИНЕТУ"! Дори само първите няколко страници, че после ми се доспа..
  • 2 Шуайип

    2 33 Отговор
    Това което Герб построи за 10 години другите само може да го сънуват!

    Коментиран от #10

  • 3 Жоро

    4 2 Отговор
    Нощният ездач
  • 4 Емил

    20 4 Отговор
    Смешна селекция! Вени, сама ли я направи или преписа?!

    Коментиран от #6

  • 5 Сандо

    16 1 Отговор
    Ще спомена само двама титана,които липсват - Достоевски и Шекспир.А щом на авторката и харесва такава класация,ами добре,и в нея има стойностни книги.
  • 6 Вени

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Преписах,но съм чела Пауло Коелю
  • 7 Дедо ви

    8 1 Отговор
    Това, което СИК открадна звучи като фантастика, но за съжаление е реално!
  • 8 Съвет

    8 1 Отговор
    Недейте само разни съчинения да четете, вземете и малко книги с наука, да придобиете повече познания. Например, един Фройд, би ви подсказал как да обръщате повече внимание на реалността, да се разбирате по-добре с различните човешки характери и т.н. Един Ричард Докинс, би ви подсказал как да бъдете по-критични, да поставяте някои работи под съмнение и да размишлявате дали са достатъчно убедителни, а не да допускате леката вяра, да ви размъти съзнанието и впоследствие, да се окажете излъгани. Единствено науката, обективността и рационалността дават отговор и излагат истината, всичко останало е кьорфишек
  • 9 Лост

    12 0 Отговор
    Ами то светът вече се е запътил към "1984" от Оруел.

    Коментиран от #15

  • 10 Един

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Шуайип":

    Вярно! за 10 години БиБи си построил къща в Испания - а аз Изпания не съм я и сънувал, даже и без къщи!
  • 11 Боко

    7 1 Отговор
    Аз съм прочел само Винету само първите две страници страшна книга хау
  • 12 Чук Ундуров

    7 1 Отговор
    Хитър Петър и Настрадин Ходжа
  • 13 Ташунко

    15 0 Отговор
    Книгата, която всеки българин ТРЯБВА да прочете се нарича "Бай Ганьо"! След прочитането и всеки с акъла си ще намери отговори на много въпроси от настоящето, което е същото като времето, което г-н Константинов описва в книгата си, само дето сега има по-лъскави каручки от тогава и доста повече найлонови стерви! За да знаете кои сте и къде сте!
  • 14 0808

    0 0 Отговор
    === № 3 и № 4 са мои любими, другото е плява.. пък и кой купува вече хартиени книги..аз съм с Киндъл пейпъуайт
  • 15 Back To the Future,

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Лост":

    демек :)
  • 16 One

    5 0 Отговор
    "Богат-беден" на Ъруин Шоу. "Човек на име Уве" на Фредрик Бакман. "Лолита" на Набоков. "Одисей" на Джеймс Джойс. "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов. "Цар плъх" на Джеймс Клавел.
  • 17 Наташи

    1 0 Отговор
    А "Отнесени от вихъра" класически шедьовър. Невероятна е, както и филма
  • 18 ристю

    1 0 Отговор
    Забравихте "Мъжът и жената интимно"на Зигфрид Шнабл.
  • 19 цербер

    1 0 Отговор
    Бих добавил и "Мъртвите сибирски полета" от Виктор фон Фалк, "Осъдени души" и"Тютюн" на Димитър Димов,"Крадецът на праскови" от Емилиян Станев.
  • 20 Пропуснати са много прекрасни книги

    4 0 Отговор
    "Голгота" на Чингиз Айтматов, липсват Достоевски и Чехов, няма го и Хемингуей, Труман Капоти. ОСАКАТЕНА класация!