Отидете към основна версия

4 383 19

Брюксел отдава чест на българската азбука

  • брюксел-
  • българска азбука-
  • 24 май

През октомври и ноември т. г. българските букви ще гастролират в град Гент

В деня на българската азбука седем пейки с формата на букви от кирилицата, които нямат аналог в латинската и гръцката азбука, бяха поставени на площад „Джордж Бругман“ Брюксел. Откриването им се превърна в празник за българите, живеещи там, благодарение на Българската културна асоциация в Белгия, фондация „Прочети София“ в партньорство с Посолството на Република България в Белгия и Държавния културен институт към МвнР. Български автори, живеещи в Брюксел, представиха своите детски литературни произведения пред многобройната публика.

За децата денят беше още по-празничен, защото получиха подаръци – балони и книжки. Писателят Ненко Генов предостави 75 произведения с детска и юношеска литература. Ученици от българското училище в Брюксел изпълниха любими на всички поколения българи стихотворения. Празненството не мина и без красива музика. Авторът Христо Караславов изпя великолепна родопска песен преди да запознае гостите със свое литературно произведение.

Брюксел ще бъде домакин на уникалните представители на кирилицата, изработени по дизайн на художника Кирил Златков, до края на септември. През октомври и ноември т. г. българските букви ще гастролират в град Гент.

Пламен Бончев, посланик на Република България в Белгия, приветства сънародниците и ги поздрави по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Елена Йончева, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, беше сред присъстващите на събитието.

Таня Станева, председател на Българската културна асоциация в Белгия, откри тържеството.

Румяна Станчева, автор на детската книжка „Горски истории“ представя своите стихотворения за деца.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 10 гласа.

Свързани новини