Отидете към основна версия

1 276 42

Зеленски на откриването на Берлинале: В тези времена изкуството не може да бъде неутрално (ВИДЕО)

  • берлинале-
  • берлин-
  • филмов фестивал-
  • кинофестивал-
  • володимир зеленски-
  • президент-
  • украйна

73-ият международен филмов фестивал в Берлин започна с обръщение на президента на Украйна

Снимки: БГНЕС/ EPA

Кинофестивалът в Берлин - "Берлинале", бе открит снощи тържествено с дефиле на кинозвездите по червения килим и със специално обръщение от украинския президент Володимир Зеленски, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Културата и киното не могат да останат извън политиката, когато става дума за една политика на агресия, на масови престъпления, на убийства и на терор, за една политика на тотална война, каквато е тази на Русия", заяви Зеленски и подчерта, че киното може да вдъхнови и повлияе на хората, които могат да променят света.

"В тези времена изкуството не може да бъде неутрално и ако културата остане мълчалива, тя допринася за злото", заяви още Зеленски.

Организаторите на кинофестивала насочват вниманието си върху войната в Украйна почти година след нейното начало.

По-рано днес американската актриса Ан Хатауей описа Зеленски като "герой на съвременността" по време на пресконференцията, на която представи лентата "Тя дойде при мен", с която се откри фестивалът и която е извън конкурсната програма. Тя благодари на организаторите на "Берлинале", че са дали на всички възможността да направят така, че посланието на Украйна да се чува по-силно, а то е едно почти универсално желание за мир.

Зеленски е в центъра на документален филм, наречен "Суперсила" и заснет от актьора и режисьор Шон Пен в разгара на руската инвазия в Украйна. Филмът ще бъде представен на "Берлинале" в събота.

Шон Пен току-що се завърна от престой в Киев и от сцената на фестивала по време на церемонията по откриването му той говори за състоянието на духа на украинците, което, според него, не се е променило от инвазията досега. "Тяхната решителност просто се е засилила. Има една изключителна солидарност и единство, които трябва да ни вдъхновяват всички", заяви Шон Пен.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 19 гласа.

Свързани новини