Отидете към основна версия

1 230 3

За пръв път от 14 години насам Банкси прави самостоятелна изложба

  • банкси-
  • графити-
  • художник-
  • артист-
  • глазгоу-
  • шотландия-
  • изложба

Изложбата ще бъде открита в неделя в Галерията за съвременно изкуство в Глазгоу, Шотландия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Оставайки все така анонимен и непознат на широката общественост, графити артистът Банкси открива първата си самостоятелна изложба от 14 години насам. Тя е подредена в Галерията за съвременно изкуство в Глазгоу, Шотландия, съобщава Би Би Си.

Експозицията Cut & Run, която е била официално утвърдена от анонимния художник, проследява творчеството му в продължение на 25 години и включва и шаблони, които е използвал в работата си. "Пазех скрити тези шаблони много години с мисълта, че биха могли да се използват като доказателство в случай на обвинения за съзнателно нанасяне на щети. Но този момент изглежда отмина, затова сега ги показвам в галерията като произведения на изкуството. Не съм сигурен кое е по-голямо престъпление", казва Банкси пред местния в. "Хералд", предава в. Сега.

Истинското име на Банкси е неизвестно - художникът работи напълно анонимно и ревностно пази самоличността си в тайна от години. Предполага се, че е от британския град Бристол. Някои дори смятат, че "Банкси" не е един човек, а е творчески колектив. Неговите графити често се появяват в невралгични точки на планетата и засягат с фина ирония социални и политически аспекти на съвременното общество. Една от последните му изяви са 7 графити в Украйна, нарисувани миналата година в засегнатите от войната Бородянка, Ирпен и Киев.

Произведенията на художника се продават на търгове за милиони долари, били са излагани в Лондон, Ню Йорк и дори в парижкия Лувър. Най-скъпото изображение – "Любов в кофата за боклук", беше купено на търг за 25,4 милиона долара. Преди месеци в Брюксел отвори специален музей на Банкси с над 130 репродукции на негови произведения.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.

Свързани новини