Отидете към основна версия

1 283 7

Рекорд: Китара на Джон Ленън бе продадена за близо 3 милиона долара (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • джон ленън-
  • бийтълс-
  • китара-
  • търг-
  • милиони-
  • пордажба

Китарата се превърна в най-скъпата подобна вещ на "Бийтълс", продавана на търг

Снимка: БГНЕС/ EPA

Китара, използвана от Джон Ленън, беше продадена за 2,9 млн. щатски долара на търг преди ден, съобщи ДПА. Това е нов „световен“ рекорд за най-висока цена, достигната от китара в историята на „Бийтълс“.

Дванайсетструнната акустична китара Hootenanny е служила на Ленън при записването на албума Help! и при заснемането на едноименния филм през 1965 г. Инструментът е открит на таван след повече от 50 години забвение, допълва БТА.

Аукционът, проведен в „Хард рок кафе“ в Ню Йорк, е организиран от „Джулиън окшънс“, а покупката на китарата е направена по телефона.

"За нас е чест да поставим нов световен рекорд с цената на тази изгубена китара", каза Дейвид Гудман, главен изпълнителен директор на аукционната къща.

След като е била използвана от „Бийтълс“, китарата е станала собственост на шотландския китарист Гордън Уолър от дуета „Питър и Гордън“. Уолър е предоставил инструмента на своите мениджъри по турнетата. Десетилетия по-късно новите собственици, живеещи в провинцията във Великобритания, са преоткрили китарата по време на смяна на жилище и са я предложили на търг.

Китарата се вижда в сцена от филма Help!, когато групата изпълнява песента You’ve Got To Hide Your Love Away. Използвана е и при записите на Help!, It’s Only Love, I’ve Just Seen A Face, Girl, Norwegian Wood.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини