Необходими продукти:
За тестото:
бяло брашно - 400 г; топла вода - 250 мл; суха мая - 7 г (1 пакетче); захар - 1 ч.л.; сол - 1 ч.л.; зехтин - 2 с.л.За плънката:
доматен сос - 4 с.л.; моцарела - 200 г (настъргана); прошуто - 150 г или пеперони; чедър - 80 г (настърган) или пармезан; риган - 1 ч.л.; пресен босилек - за поръсване.За завършек:
Начин на приготвяне:
В купа се разтварят маята, захарта и топлата вода. Оставя се да шупне около 10 минути. Добавят се брашното, солта и зехтинът и се замесва меко тесто. Меси се около 8-10 минути, докато стане еластично.
Покрива се и се оставя да втаса 45 минути на топло, докато удвои обема си.
След втасването тестото се разточва на правоъгълник върху леко набрашнен плот. Намазва се с доматен сос, след това се нареждат прошутото и сирената. Поръсва се с риган. Навива се на руло, като краищата се подвиват, за да не изтича плънката.
Прехвърля се в тава с хартия за печене, намазва се с жълтък, смесен със зехтин, и се поръсва с малко пармезан. Пече се в предварително загрята фурна на 200°C около 25-30 минути до златиста коричка.
След изпичане пицата Стромболи се оставя леко да се охлади и се нарязва на филии. Поднася се с топъл доматен сос или сос маринара.
Пица Стромболи е вдъхновена от италианската пица, но е измислена в САЩ през 50-те години. За разлика от класическото калцоне, което е затворено, стромболи се навива на руло и се реже на сочни филии след изпичане, пише flagman.bg.