Отидете към основна версия

3 728 1

Тирамису в чаша - красиво и апетитно

  • тирамису-
  • в чаша-
  • рецепта-
  • марсала-
  • маскарпоне

Тирамисуто е може би един от най-обичаните десерти в целия свят. И това никак не е за учудване, имайки предвид уникалната комбинация на еспресо, какао, крем маскарпоне... 

В сайта kulinar.bg откриваме един вариант на сервиране, малко по-различен от класическия – в чашка. Изглежда много добре и се прави лесно. Така поднесено, тирамисуто е подходящо за романтични вечери за двама.

Започнете с еспресото. Много е важно кафето да е еспресо, а не приготвено по друг метод. Ако не разполагате с еспресо машина у дома, тогава купете от най-близкото кафене. Няма проблем и да изстине малко, даже е препоръчително. Трябват около 60 мл за една порция тирамису.

Слагате в него 2 с.л. вино Марсала. Можете да използвате тъмен ром, бренди или бейлис, според вкуса си.

Разделяте жълтъците и белтъците от 2 големи яйца, слагате ги в отделни купи. Към жълтъците добавяте няколко лъжици захар и 1 с.л. Марсала отново. Разбърквате много добре с телена бъркалка. Слагате ги на водна баня и продължавате да бъркате. Не трябва да става твърде топло, за да не се сготвят белтъците. Финалният продукт е много гладка смес със светъл цвят.

Идва времето за най-важното – маскарпонето. Слагате 1.5 кафена чашка маскарпоне към жълтъците и бъркате. Добавяте и една малка щипка сол.

Разбивате белтъците с чиста бъркалка до образуване на меки връхчета. Добавяте ги към сместа с жълтъците на няколко части, като разбърквате след всяка порция.

Трябват ви 5 бишкоти за една порция тирамису. Разрязвате ги наполовина с остър нож.

Слагате една лъжица от маскарпонето на дъното на подходяща чаша. Топвате две половинки от бишкотите в кафето и ги слагате на дъното на чашката.

След това можете да напълните чашката с маскарпоне до половината. Топнете 5 половинки бишкоти и ги сложете по стените на чашката (изправени). Слагате още две половинки отгоре като капаче. Допълвате още малко крем и заглаждате отгоре.

Запечатвате с прозрачно фолио и мушвате в хладилника за през нощта. Трябва да е добре охладено.

След като мине това време, махнете фолиото, почистете ръбчето на чашата и поръсете щедро с натурално какао. Ако искате да направите тирамисуто още по-апетитно, настържете малко черен шоколад отгоре, върху какаото.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини