Омръзнало ви е да ядете супа и мусака, боб и леща, ориз и пиле, но в забързаното ежедневие нямате време и желание да мислите нови и интересни ястия, които в повечето случаи са скъпи и трудоемки. Ние ви предлагаме 5 нетрадиционни и много вкусни, но евтини и лесни за приготвяне рецепти:
1. Картофи с бекон
Необходими продукти
1,5 кг картофи
300 г бекон
2-3 глави лук
олио
чубрица
сол
Начин на приготвянe
Обелете картофите. Разрежете ги на няколко места по ширина без д стигате до края на картофа. Трябва да се получат дълбоки цепнатини. В цепнатините сложете парчета бекон и резен лук.
Напълнете всички картофи по този начин. Подредете ги в тавичка за печене. Полейте с олиото, поръсете със сол и чубрица и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна.
2. Фритата със сирена
Необходими продукти
8 белтъка
1 яйце
80 мл прясно мляко
1 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 глава лук
300 г спанак
сол на вкус
черен пипер на вкус
щипка индийско орехче
100 г сирене рикота или извара
50 г фета сирене
50 г козе сирене
Начин на приготвянe
Загрейте фурната до 190 градуса. Разбийте белтъците с яйцето, добавете млякото и разбивайте, докато се получи хубава пяна. Загрейте зехтина в тиган, който може да сложите и във фурната. Добавете ситно нарязания лук, пресования чесън и задушете за 3-4 минути. Прибавете нарязания спанак и задушете, докато омекне, подправете на вкус. Залейте с яйчената смес, отгоре наредете сирената и запържете за 3 минути. Запечете във фурната за 8-10 минути и сервирайте.
3. Запеканка с паста
Необходими продукти
450 г паста, по избор
1 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
800 г домати в собствен сос
1 ч.л. босилек
2 ч.л. магданоз, сух
1 ч.л. риган
червен пипер, сол, черен пипер на вкус
200 г настърган кашкавал
150 г моцарела
50 г настърган пармезан
4 яйца
Начин на приготвянe
Сварете пастата по указанията на опаковката в подсолена вода. Загрейте зехтина и запържете ситно нарязания чесън. Прибавете нарязаните на кубчета домати и подправките и гответе за 5-10 минути. Прибавете половината от пармезана. Сложете пастата в намаслена тава, залейте със соса, разбъркайте, поръсете с кашкавала, моцарелата и пармезана. Залейте с разбитите яйца и запечете около 15 минути, докато се разтопят сирената.
4. Ризото с гъби и сметана
Необходими продукти
200 г ориз
250 г гъби
2 скилидки чесън
1 с.л. розмарин
150 мл сметана
1 ч.л. масло
олио
2 с.л. пресен магданоз
черен пипер на вкус
Начин на приготвянe
Кипнете вода, подправете със сол и добавете олио. Сипете ориза във водата и оставете да се вари за около 10 минути. През това време разтопете маслото прибавете ситно нарязания чесън и тънко нарязаните гъби. Когато се изпари малко водата от гъбите, подправете с розмарин. Отцедете сварения ориз и прибавете към гъбите. Залейте със сметаната и разбъркайте добре, подправете на вкус и добавете ситно нарязания магданоз.
5. Тортила пици с аншоа
Необходими продукти
8-10 броя тортили
1 консерва риба аншоа
300 г сирене моцарела
босилек
100 г маслини без костилки
2 домата
Начин на приготвянe
Аншоата се разпределя равномерно върху тортилите. Моцарелата и доматите се нарязват и се разпределят равномерно върху пиците. Пече се 10-15 минути в предварително загрята на 180 C фурна до готовност. Пиците се украсяват с руколата и маслините.