Отидете към основна версия

13 967 7

Болест ли е секс манията?

  • секс-
  • мания-
  • пристрастяване-
  • болест
Снимка: Shutterstock

Сексолозите често обясняват изневярата с т. нар. „сексуално пристрастяване“.
Няма общовалидни критерии, които да дават дефиниция на това заболяване, но и при него, както при останалите зависимости важи следното - това е състояние, което се характеризира с непреодолим, нарастващ стремеж към определено емоционално и физическо състояние.

Специалистите твърдят, че засегнатите изпитват непреодолимо желание да правят секс и то почти изцяло определя поведението и мислите им в ежедневието. Пристрастените постоянно търсят сексуално удовлетворение, но в повечето случаи не го постигат и не успяват да изградят пълноценна интимна връзка с партньора си. Разочарованието от провалите ги кара не само да продължат търсенето на удовлетворение, но и да увеличават дозата секс. Според последни проучвания пристрастеността към секса е заложена в гените на човек.

В САЩ терапията в специализирана клиника струва между 20 000 и 40 000 долара. Пациентът се подлага на различни психологични тестове и се създава история на заболяването му. След това се провежда психотерапия, допълнена от медикаментозно лечение. Неговата цел е както да предпази пациента от депресии, така и да се потиснат сексуалните му желания. Постепенно пациентът се научава как да се въздържа с помощта на алтернативни начини на поведение.

Къде е границата между високата потентност и зависимостта - потентността е възможност и желание, докато зависимостта е невъзможност да живееш без дадено състояние.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини