Last news in Fakti

23 Март, 2017 00:30 13 933 7

Болест ли е секс манията?

  • секс-
  • мания-
  • пристрастяване-
  • болест
Болест ли е секс манията? - 1
Снимка: Shutterstock

Сексолозите често обясняват изневярата с т. нар. „сексуално пристрастяване“.
Няма общовалидни критерии, които да дават дефиниция на това заболяване, но и при него, както при останалите зависимости важи следното - това е състояние, което се характеризира с непреодолим, нарастващ стремеж към определено емоционално и физическо състояние.

Специалистите твърдят, че засегнатите изпитват непреодолимо желание да правят секс и то почти изцяло определя поведението и мислите им в ежедневието. Пристрастените постоянно търсят сексуално удовлетворение, но в повечето случаи не го постигат и не успяват да изградят пълноценна интимна връзка с партньора си. Разочарованието от провалите ги кара не само да продължат търсенето на удовлетворение, но и да увеличават дозата секс. Според последни проучвания пристрастеността към секса е заложена в гените на човек.

В САЩ терапията в специализирана клиника струва между 20 000 и 40 000 долара. Пациентът се подлага на различни психологични тестове и се създава история на заболяването му. След това се провежда психотерапия, допълнена от медикаментозно лечение. Неговата цел е както да предпази пациента от депресии, така и да се потиснат сексуалните му желания. Постепенно пациентът се научава как да се въздържа с помощта на алтернативни начини на поведение.

Къде е границата между високата потентност и зависимостта - потентността е възможност и желание, докато зависимостта е невъзможност да живееш без дадено състояние.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бай Този

    7 0 Отговор
    Пак секс, и пак нащо Вениии.
  • 3 БАЙ МИЛЕ

    14 1 Отговор
    ДВЕ НЕЩА УМИРАТ ТРУДНО.....БРУС УИЛИС И ....МЕРАКА..
  • 4 Дедо ПОП

    6 0 Отговор
    Повече няма да чета статии , написани от Венито , защото ще се ,,разваля" !
  • 5 Дон Тони

    6 4 Отговор
    Както преяждането, препиването, злоупотребата с цигари и наркотици, така и в секса трябва да има мярка, разбира се здравословен начин на живот и в основата на преодоляването на тези пороци
  • 6 Отворко

    4 2 Отговор
    Вени,тая болест се наблюдава само при жените и се нарича-Нимфомания!При мъжете няма таквис болести,има само Синдром на Дон Жуан,но това не е болест и е лечим при среща с Нимфоманиачки!Дано съберете скоро парите за лечението!
  • 7 filo

    4 2 Отговор
    Ти със сигурност си болна.