Отидете към основна версия

7 964 7

Невероятно "блато" от рубли бе намерено край Москва (ВИДЕО)

  • русия-
  • рубли-
  • съветски пари-
  • излезли от употреба-
  • москва-
  • русия-
  • блато-
  • ракетни силози-
  • изхрърлени

На изключителната находка се натъкнали група ентусиасти, изследващи изоставени руски обекти

Над 1 милиард рубли от съветско време бяха открити от група руски изследователи-ентусиасти в стара изоставена мина не далеч от Москва в края на месец май. Изключителната находка обаче, се оказала напълно безполезна.

Групата от Санкт Петербург, която списва блог, в който разказва и показва най-различни изоставени обекти в Русия, попаднала на парите, след като решила да проучи слухове за огромни количества пари, които след рухването на Съветския съюз били изхвърлени в стари ракетни силози близо до Москва, съобщава изданието "Комсомолская правда".

След няколко часа път по неравни, черни пътища във Владимирска област, те открили парите, които някога били зарязани в мината.

Там имало около 1 милиард рубли от СССР, които по днешния валутен курс се равняват на 18 милиона долара или на 33,3 милиона долара по тогавашния официален съветски обменен курс. Банкнотите били с различен номинал и с различна година на издаване — от 1961 до 1991 г.

Пред последните години обаче, мината била наводнена, а изхвърлените пари се били превърнали в едно огромно блато от банкноти, по повърхността, на което бавно и спокойно се носел ликът на Владимир Ленин.

Групата изследователи на изоставени руски обекти е публикувала видео от приключението си в YouTube.

За мината те научили от старите местни жители. Те им разказали за мястото, но заявили, че никой не смее да се приближи, защото мината е свързана с програмата за балистични ракети на Съветския съюз и е замърсена с радиация. Но гайгеровите броячи, с които екипът от ентусиасти се бил въоръжил, не отчели абсолютно нищо.

Но тази мина е само едно от местата, за които се носят слухове, че са били използвани за "сметище" за старите, излезли от употреба, съветски банкноти.

През 2007 г. подобна невероятна находка бе открита в ракетен силоз в Костромска област. Там, зарити под голямо количество пръст бяха намерени около 440 тона банкноти.

Всички тези пари били изхвърлени в последните дни на СССР след взето правителствено решение.

Разпадащият се Съветски съюз бил изправен пред многобройни икономически, социални и политически проблеми, а наред с тях се появил и проблемът с огромното количество ненужни стари пари. Първоначално тоновете банкноти трябвало да бъдат изпратени за унищожение в Украйна, където имало специални заводи. Но тъй като парите все още били в обръщение в бившата съветска република, руското правителство се страхувало да изпрати такова огромно количество пари. Тогава решението на проблема се появило като че ли от само себе си — неизползваемите стари ракетни шахти и силози.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини