6 Юни, 2017 12:10 7 916 7

Невероятно "блато" от рубли бе намерено край Москва (ВИДЕО)

  • русия-
  • рубли-
  • съветски пари-
  • излезли от употреба-
  • москва-
  • русия-
  • блато-
  • ракетни силози-
  • изхрърлени

На изключителната находка се натъкнали група ентусиасти, изследващи изоставени руски обекти

Невероятно "блато" от рубли бе намерено край Москва (ВИДЕО) - 1

Над 1 милиард рубли от съветско време бяха открити от група руски изследователи-ентусиасти в стара изоставена мина не далеч от Москва в края на месец май. Изключителната находка обаче, се оказала напълно безполезна.

Групата от Санкт Петербург, която списва блог, в който разказва и показва най-различни изоставени обекти в Русия, попаднала на парите, след като решила да проучи слухове за огромни количества пари, които след рухването на Съветския съюз били изхвърлени в стари ракетни силози близо до Москва, съобщава изданието "Комсомолская правда".

След няколко часа път по неравни, черни пътища във Владимирска област, те открили парите, които някога били зарязани в мината.

Там имало около 1 милиард рубли от СССР, които по днешния валутен курс се равняват на 18 милиона долара или на 33,3 милиона долара по тогавашния официален съветски обменен курс. Банкнотите били с различен номинал и с различна година на издаване — от 1961 до 1991 г.

Пред последните години обаче, мината била наводнена, а изхвърлените пари се били превърнали в едно огромно блато от банкноти, по повърхността, на което бавно и спокойно се носел ликът на Владимир Ленин.

Групата изследователи на изоставени руски обекти е публикувала видео от приключението си в YouTube.

Невероятно "блато" от рубли бе намерено край Москва (ВИДЕО)

За мината те научили от старите местни жители. Те им разказали за мястото, но заявили, че никой не смее да се приближи, защото мината е свързана с програмата за балистични ракети на Съветския съюз и е замърсена с радиация. Но гайгеровите броячи, с които екипът от ентусиасти се бил въоръжил, не отчели абсолютно нищо.

Но тази мина е само едно от местата, за които се носят слухове, че са били използвани за "сметище" за старите, излезли от употреба, съветски банкноти.

През 2007 г. подобна невероятна находка бе открита в ракетен силоз в Костромска област. Там, зарити под голямо количество пръст бяха намерени около 440 тона банкноти.

Всички тези пари били изхвърлени в последните дни на СССР след взето правителствено решение.

Разпадащият се Съветски съюз бил изправен пред многобройни икономически, социални и политически проблеми, а наред с тях се появил и проблемът с огромното количество ненужни стари пари. Първоначално тоновете банкноти трябвало да бъдат изпратени за унищожение в Украйна, където имало специални заводи. Но тъй като парите все още били в обръщение в бившата съветска република, руското правителство се страхувало да изпрати такова огромно количество пари. Тогава решението на проблема се появило като че ли от само себе си — неизползваемите стари ракетни шахти и силози.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честито

    31 0 Отговор
    Е това е истината за всички книжни пари без значение -долари , евро , рубли ,и т.н. хартия без покритие и реална стойност.Цялата монетарна система е една пирамида , която от време на време гърми и после печатниците почват да бълват наново поредните хартиени илюзии!
  • 2 гост 2

    14 12 Отговор
    Имам силни подозрения, че и други руснаци- предимно членуващи в единная россия- са попаднали на такава находка и сега плащат с тези ссср-ски рубли на своите тролове да тролят в нашите бг. форуми :)

    Коментиран от #3

  • 3 дали

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "гост 2":

    Тролещата женица гост 2 добре ззнае явно защото вероятно има камари от тях в мазето иначе не мога да си обясня свръхактивността й да пише във всички теми по няколко пъти, демек на всяко гърне мерудия...в нейния случай чесън ?
    Огромната й "продуктивност" няма как да не е подплатена с хартийки от тези места ? Иначе е необяснимо или по скоро в сферата на психиатричните науки ?

    Коментиран от #4

  • 4 гост 2

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "дали":

    “...Публикувано във факти.бг: иначе не мога да си обясня свръхактивността й да пише във всички теми...“ Ами приеми го като почивка. Току що онлайн чрез предоставяне на адвокатски съвети на мои клиенти прибавих нови пари в семейният ни бюджет, а вече получих през мъниграм хонорара си за снощните си адвокатски консултации на клиенти извън България и в друга часова зона:):):) А вие си лайте, че съм трол- пиша коментари, но и си заработвам законните адвокатски хонорара онлайн, а ти лапай мухите като руски трол и си чакай съветските рубли като възнагражение за троленето ти в полза на русия- хихихихи:):):) СЕГА РАЗБРА ЛИ ПРИЧИНАТА ДА НЕ СПА ДО 03 ЧАСА И ДА МЕЖДУ ДРУГОТО ДА ПИША КОМЕНТАРИ,а ?:)

    Коментиран от #6

  • 5 Георги Колев

    3 1 Отговор
    Якооооооо
  • 6 ключаря

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "гост 2":

    Аз какво ти писах вчера за твоята професия - адвокат.Как така ще вземаш толкова пари без да работиш?
    Ако социализмът се върне, лично аз ще ти осигуря мотика седми номер с вентилатор да копаш на полето и да видиш как се вземат хонорарчета!

    Коментиран от #7

  • 7 Реалист

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "ключаря":

    СоциалиЗъма може да се върне само за теб ВЕДНАГА ако вземеш влака еднопосочно за Северна Корея. А ако пътувайки през Сибир решиш да останеш в тайгата в някой все още функциониращ ГУЛАГ, още по-добре. Омръзна ни от разни сополиви пенсионери оплакващи затритата си младост и изгубения тоталитарен ад... Чемодан, вокзал, Сибир за такива като теб...