Отидете към основна версия

2 744 0

Прокълнат остров стана световно наследство на ЮНЕСКО

  • япония-
  • остров-
  • юнеско-
  • световно наследство-
  • окиношима-
  • шинтоизъм

Малкият остров има шинтоистки храм, който пази духовете

Малък японски остров в префектура Фукуока, беше обявен за обект от световното наследство на ЮНЕСКО преди броени дни.

Това до известна степен го превръща в туристическа дестинация, но посетителите трябва да са внимателни или по-добре да не ходят изобщо там.

Остров Окиношима, заедно с още два острова, намиращи се в територията на град Мунаката се смятат за свещени, заради древните шинтоистки светилища, построени на тях. И докато първите два острова могат да се нарекат "безопасни", остров Окиношима крие древно проклятие, което може да застигне всеки, осмелил се на де следва шинтоистките традиции и поверия.

Както повечето традиционни вярвания и фолклорни предания, залегнали в японската култура, в която шинтоизмът има важна и определяща роля от древни времена насам, историите за храма, на малкия необитаем остров, не бива да се подценяват.

Според историята на троицата храмове в Мунаката, островът "винаги ще бъде затворен за обществото", защото над него тегне проклятие.

Иначе казано: не идвайте тук, ако не искате да разгневите духовете!

Ако сте жена, дори не си помисляйте да посещавате Окиношима. Според преданията всяка жена ще бъде превърната в камък, ако се приближи до него. Тази земя, която е потопена в религиозната традиция на шинтоизма, е запазена специално за мъжете. Но и към тях има стриктни изисквания ако все пак имат някаква работа на островчето: При завръщането си от острова мъжете трябва да се разкарат, да се пречистят и накрая никога да не говорят за това, че са били там.

Въпреки, че на острова се допускат мъже, там живее само един човек — пазителят на храма "Окицу-гю" от 17-ти век, който почита древни шинтоистки божества.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини