Last news in Fakti

10 Юли, 2017 14:36 2 715 0

Прокълнат остров стана световно наследство на ЮНЕСКО

  • япония-
  • остров-
  • юнеско-
  • световно наследство-
  • окиношима-
  • шинтоизъм

Малкият остров има шинтоистки храм, който пази духовете

Прокълнат остров стана световно наследство на ЮНЕСКО - 1

Малък японски остров в префектура Фукуока, беше обявен за обект от световното наследство на ЮНЕСКО преди броени дни.

Това до известна степен го превръща в туристическа дестинация, но посетителите трябва да са внимателни или по-добре да не ходят изобщо там.

Остров Окиношима, заедно с още два острова, намиращи се в територията на град Мунаката се смятат за свещени, заради древните шинтоистки светилища, построени на тях. И докато първите два острова могат да се нарекат "безопасни", остров Окиношима крие древно проклятие, което може да застигне всеки, осмелил се на де следва шинтоистките традиции и поверия.

Прокълнат остров стана световно наследство на ЮНЕСКО

Както повечето традиционни вярвания и фолклорни предания, залегнали в японската култура, в която шинтоизмът има важна и определяща роля от древни времена насам, историите за храма, на малкия необитаем остров, не бива да се подценяват.

Според историята на троицата храмове в Мунаката, островът "винаги ще бъде затворен за обществото", защото над него тегне проклятие.

Иначе казано: не идвайте тук, ако не искате да разгневите духовете!

Прокълнат остров стана световно наследство на ЮНЕСКО

Ако сте жена, дори не си помисляйте да посещавате Окиношима. Според преданията всяка жена ще бъде превърната в камък, ако се приближи до него. Тази земя, която е потопена в религиозната традиция на шинтоизма, е запазена специално за мъжете. Но и към тях има стриктни изисквания ако все пак имат някаква работа на островчето: При завръщането си от острова мъжете трябва да се разкарат, да се пречистят и накрая никога да не говорят за това, че са били там.

Въпреки, че на острова се допускат мъже, там живее само един човек — пазителят на храма "Окицу-гю" от 17-ти век, който почита древни шинтоистки божества.

Прокълнат остров стана световно наследство на ЮНЕСКО


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА