Отидете към основна версия

3 466 1

Рядък вид лемурче се роди в зоопарк (ВИДЕО)

  • северна каролина-
  • лемур-
  • мадагаскар-
  • рядък вид-
  • суеверия-
  • ай-ай-
  • застрашен вид

Родом от Мадагаскар, видът е смятан от местните за предвестник на смъртта

Снимка: Instagram

Екзотичен и много рядък вид лемур, се роди в център за отглеждане на лемури в Северна Каролина.
Видът се нарича Ай-ай или мадагаскарска ръконожка.

Малкото, наречено на писателката Агата Кристи, е първото женско лемурче, родено в центъра, за последните шест години.

Видът Ай-ай обитава остров Мадагаскар. Първоначално учените смятали Ай-ай за гризач, като едва през 1860 г. било установено, че животинчето всъщност е специален вид лемур. Ай-ай има няколко специфични физически характеристики, които го правят толкова странен. Видът има зъби, подобни на тези на гризачите, както и дълъг тънък среден пръст на предните лапи, който му служи почти за всичко, но най-вече за намиране на храна в дивата природа.

В местния фолклор има много предания, вярвания и суеверия, свързани със странното на вид създание.

Едно от най-разпространените вярвания сред местните жители е свързано с връзката на Ай-ай с отвъдното. Някои го смятат за предвестник на смъртта. Според едно от вярванията, ако Ай-ай те посочи с дългия си среден пръст, то съвсем скоро ще умреш. Според друго предание, в Ай-ай се преселват душите на умрелите. Съществува и суеверие, според което, ако убиеш едно от тези животни, в рамките на половин година ще бъдеш застигнат от същата съдба.

Днес тези лемури са включени в Червения списък на световнозастрашените видове като потенциално застрашен вид. По-рано е бил опасно близо до абсолютното си изчезване, като през 1967 г. на свобода са били останали не повече от петдесет екземпляра.

Основната причина, която застрашава лемурите Ай-ай е унищожаването на техните местообитания. Девствените гори на остров Мадагаскар се унищожават ежедневно от човека и неговата дейност.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини