Отидете към основна версия

5 527 7

Самоиронията е присъща на психически стабилните хора

  • самоирония-
  • чувство за хумор-
  • изследване-
  • смях-
  • проучване-
  • психично състояние-
  • психика

Този вид хумор обаче, може да прикрива и потиснат гняв

Снимка: shutterstock

Самоиронията е признак за по-добро психично здраве. До този извод са стигнали група испански учени в ново изследване, цитирано от британския вестник Independent.

Ообикновено хората смятат, че самоиронията е начин да прикрием своята несигурност. Но в своето изследване, екипът от университета в Гранада, твърди точно обратното - хората, които се шегуват със себе си, всъщност демонстрират по-високо самочувствие и са по-щастливи от околните.

За да стигнат до тези заключения учените провели тестове със 1068 доброволци на възраст между 18 и 65 години. Те проучили чувството за хумор на участниците, за да разберат дали е свързано с начина, по който даден индивид дава израз на гнева си.

Участниците в тестовете трябвало да отговарят на редица въпроси свързани с хумора и смеха, събрани в сборник от авторите Род Мартин и Патриша Дорис, който бил издаден преди 15 години.

Резултатите показали, че самоиронията не винаги е свързана с негативни емоции, както се смяташе досега.

“Открихме, че склонността към самоирония е показателна за аспекти на доброто психично състояние, като щастието и, в по-малка степен, общителността", каза един от авторите на проучването Хорхе Торес Марин.

Екипът потвърдил обаче, че този тип хумор може да прикрива и потиснат гняв.

"Резултатите разкриха, че този тип шеги, дори мило поднесени и добронамерени, може да представляват стратегия за маскиране на негативни намерения", добави друг от авторите Гинес Наваро-Карило.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини