Отидете към основна версия

5 882 5

Древна цивилизация, смятана за изчезнала, все още е тук

  • цивилизация-
  • изчезнала-
  • америка-
  • христофор колумб-
  • племе-
  • островитяни-
  • таино-
  • карибите-
  • днк

Проучване установи, че древнoто островното племе, посетено от Колумб, не е "изчезнало"

Снимка: shutterstock


Благодарение на ДНК от 1000-годишен зъб изследователи доказаха, че древна цивилизация, отдавна смятана за изчезнала, има живи потомци на Карибите.

Учените открили генетични съвпадения между древното племе Таино, населявало някога Америка и днешните жители на един карибски остров.

Невероятното откритие дошло докато учените се опитвали да проследят първия пълен древен човешки геном от Карибите.

Зъбът бил открит в пещера на бахамския остров Елеутера и е принадлежал на жена, живяла поне 500 години преди Кристофър Кълъмбъс да стъпи в региона.

Изследването е публикувано тази седмица в журнала на Националната академия на науките.

Когато Христофор Колумб достига до Карибите през 15-ти век, местното население, известно като Таино, е силно засегнато. Появата на европейците оказва толкова силно влияние върху живота на островитяните, че учените често разделят историята на региона на два периода — преди и след пристигането на Колумб.

Комбинацията от болести, масови убийства и робство, в резултат на експанзията на испанските конкистадори през XVII век, отнема живота на повече от 3 милиона души в рамките само на няколко поколения. Ново проучване обаче, показва, че геноцидът все пак не е довел до пълното изчезване на този древен народ, както се вярваше до сега.

Изследователите твърдят, че днешни жители на Карибите имат същото ДНК като на хората, живели в региона преди появата на Колумб.

"Това показва, че случилото се по онова време е довело до асимилацията на тези хора, но не и до пълното им унищожение"", заявява Хорхе Естевес от Националния музей на американските индианци.

За Естевес, който е бил консултант в проучването, това откритие има личен характер.

То подкрепя приказките и легендите, в които баба му винаги е вярвала, но не е имала научни доказателства, които да ги подкрепят, а именно, че таиновата култура все още съществува.

"Има карибски общности, които винаги са се определяли като Таино, въпреки, че им е казано, че техните предци са изчезнали", казва авторът на публикацията Ханес Шрьодер, който извършва изследвания в региона повече от десетилетие.

Изчезването на една етническа група се случва, когато "всички членове на тази конкретна група изчезнат и не могат да предадат генетичния си материал", обяснява той.

За да докажат, че на Карибите днес живеят наследници на този древен народ, екипът е трябвало да открие генетичен материал, предшестващ пристигането на Колумб в живи хора.

Тропичните условия на Карибите не позволява естественото съхраняване на скелети, така че намирането на физически останки е рядкост. Екипът обаче, имал късмет при проучването на Пещерата на проповедника на остров Елеутера, част от я архипелага Бахамски острови.

В нея те открили гробове на Лукаяни — коренни жители, които са родственици на Таино. Там попаднали и на зъб на жена, живяла през периода VII-X век или 500 години преди пристигането на Колумб. Оказало се, че той съдържа добре запазена ДНК.

Изследвайки зъба, учените открили, че Лукаяните са генетично близки със съвременните представители на Араваките — индиански племена, които живеят в Южна Америка.

Връзките на Таино с Южна Америка доказва още една теория, за която Шрьодер успява да събере информация. Тя показва, че древните обитатели на Южна Америка са мигрирали към Карибите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини