Отидете към основна версия

3 929 5

Тревога! Цветята губят аромата си

  • цветя-
  • аромант-
  • губят-
  • замърсяване-
  • околна среда

Главният виновник за това сме ние, защото непрестанно замърсяваме планетата

Снимки: shutterstock

Пролетта вече дойде, макар все още да не сме я усетили, заради студа и снежната покривка, която затрупа страната ни. Но щом слънцето отново пробие през облаците и температурите се покачат, първите пролетни цветя ще подадат глави и ще разцъфнат, разпръсквайки сладкия си аромат.

Тази година обаче, уханието им няма да бъде така силно както преди, предупреждават учените. Цветята губят аромата си и за това сме виновни ние, пише британският вестник Daily Mail.

Учени от Обединеното кралство обясниха, че причина за това е свързана със замърсяването. Изгорелите газове от дизеловите автомобили са особено пагубни за миризмата на цветята в градовете. Засегнати са пет от най-разпространените ароматни растения в градините — лавандула, нарциси, рози, кученца и кремовете.

Изпусканият от дизеловите автомобили азотен окис поразява ароматните съединения на цветята. Намалялата им миризма се отразява лошо на пчелите.

Според д-р Роби Гърлинг от университета на Рединг, който ръководи изследване върху дизеловите емисии, пчелите намаляват и заради това, че по-трудно подушват цветята.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини