Last news in Fakti

22 Март, 2018 18:11 3 909 5

Тревога! Цветята губят аромата си

  • цветя-
  • аромант-
  • губят-
  • замърсяване-
  • околна среда

Главният виновник за това сме ние, защото непрестанно замърсяваме планетата

Тревога! Цветята губят аромата си - 1
Снимки: shutterstock

Пролетта вече дойде, макар все още да не сме я усетили, заради студа и снежната покривка, която затрупа страната ни. Но щом слънцето отново пробие през облаците и температурите се покачат, първите пролетни цветя ще подадат глави и ще разцъфнат, разпръсквайки сладкия си аромат.

Тази година обаче, уханието им няма да бъде така силно както преди, предупреждават учените. Цветята губят аромата си и за това сме виновни ние, пише британският вестник Daily Mail.

Тревога! Цветята губят аромата си

Учени от Обединеното кралство обясниха, че причина за това е свързана със замърсяването. Изгорелите газове от дизеловите автомобили са особено пагубни за миризмата на цветята в градовете. Засегнати са пет от най-разпространените ароматни растения в градините — лавандула, нарциси, рози, кученца и кремовете.

Тревога! Цветята губят аромата си

Изпусканият от дизеловите автомобили азотен окис поразява ароматните съединения на цветята. Намалялата им миризма се отразява лошо на пчелите.

Тревога! Цветята губят аромата си

Според д-р Роби Гърлинг от университета на Рединг, който ръководи изследване върху дизеловите емисии, пчелите намаляват и заради това, че по-трудно подушват цветята.

Тревога! Цветята губят аромата си


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 протестър

    20 1 Отговор
    На кой му пука за цветята и пчелите, важното е да се бетонира навред и да се роят нови милиардери,да се сече белият дроб на планетата поголовно нищо,че накрая всички ще ядем камъни и хартиени банкноти...
  • 2 About time

    9 0 Отговор
    В Англия мирише на цветя само в магазините за ароматизатори. Късно е за тях. За нас не е ама се започва с малки действия от всички. Роптаенето не е едно от тях.
  • 3 Майтап

    5 6 Отговор
    Те тия, които карат дизели изобщо не се интересуват от цветя !
    Да сте видяли мъж каращ дизел да подарявацветя ?..или пък жена караща дизел да гледа саксии с цветя ?
  • 4 no name no face no number

    5 0 Отговор
    Прекалихте вече с тия дизели.... за всичко са ви виновни. Още малко и ще надминат Путин като виновници за всичко.Намерете си друго оправдание за вашите проблеми. Що не им лепите стикери на бомбите и ракетите ....с леките коли взели да се оправдават за всичко. Не наяли се в тоя смотан ЕС
  • 5 Кака Гинка

    1 0 Отговор
    Явно новите парфюми ще са с аромат на бензин,нафта,ацетон...