Проучване на испански учени от университета в Гренада показва нещо много притеснително.
Специалистите открили продукти, които могат да причинят възпаление на черния дроб. В някои случаи честото им използване може да предизвика дори онкологично заболяване.
Притеснителното в случая е, че въпросните два продукта се използват почти ежедневно от повечето хора за приготвянето на храната.
Резултатите от изследването на показали, че слънчогледовото масло (олио) и рибеното масло имат отрицателни свойства.
Учените твърдят, че и двата вида масло могат да доведат до увреждане на органи и евентуалното развиване на неалкохолен стеатохепатит. Това заболяване може да причини образуването на белези в черния дроб, а на по-късен етап и развитието на цироза. Това би могло да доведе дори до формирането на ракови образувания.
Според данните от изследването, слънчогледовото олио предизвика сгъстяване и белези на чернодробната тъкан, а рибеното масло — намалена чернодробна теломерната дължина, т.е. защитни „шапки“ на краищата на хромозомите.
В своето изследване екипът отбелязва, че употребата на зехтин не води до такива страшни последици и препоръчва при възможност вместо олио да се използва мазнина, извлечена от маслини.