Проучване на испански учени от университета в Гренада показва нещо много притеснително.
Специалистите открили продукти, които могат да причинят възпаление на черния дроб. В някои случаи честото им използване може да предизвика дори онкологично заболяване.
Притеснителното в случая е, че въпросните два продукта се използват почти ежедневно от повечето хора за приготвянето на храната.
Резултатите от изследването на показали, че слънчогледовото масло (олио) и рибеното масло имат отрицателни свойства.
Учените твърдят, че и двата вида масло могат да доведат до увреждане на органи и евентуалното развиване на неалкохолен стеатохепатит. Това заболяване може да причини образуването на белези в черния дроб, а на по-късен етап и развитието на цироза. Това би могло да доведе дори до формирането на ракови образувания.
Според данните от изследването, слънчогледовото олио предизвика сгъстяване и белези на чернодробната тъкан, а рибеното масло — намалена чернодробна теломерната дължина, т.е. защитни „шапки“ на краищата на хромозомите.
В своето изследване екипът отбелязва, че употребата на зехтин не води до такива страшни последици и препоръчва при възможност вместо олио да се използва мазнина, извлечена от маслини.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 гост
Коментиран от #18
20:49 23.04.2018
2 Калимера
20:56 23.04.2018
3 iQ-5
21:07 23.04.2018
4 мммда
Вероятно университетът в Гренландия препоръчва рибено масло и тюленово месо.
21:12 23.04.2018
5 Анонимен
21:14 23.04.2018
6 Хайдутин
21:19 23.04.2018
7 гински брус
Коментиран от #10
21:24 23.04.2018
8 Ник
- Чудно е как не са казали, че по случайност Испанският зехтин се абсорбира най- лесно от организма.
21:37 23.04.2018
9 Дългият
21:42 23.04.2018
10 Доктор
До коментар #7 от "гински брус":
Прав си брат сутрин две филии свинска мас на обяд 3 с червен пипер вечер пак 3 с мирудия и не посещаваш др емилова21:50 23.04.2018
11 248
22:03 23.04.2018
12 гост
22:04 23.04.2018
13 АЙДЕ БЕ
23:08 23.04.2018
14 Хаха
00:26 24.04.2018
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 ПУТКИН
02:11 24.04.2018
17 Възмутената
Коментиран от #28
06:18 24.04.2018
18 Модев
До коментар #1 от "гост":
Е че ти си израснал в булгаристан с л..ната пък не бил чел "такава простотия" , всички станахте доценти06:27 24.04.2018
19 Този коментар е премахнат от модератор.
20 Шаран БГ
Преди 2 /два/ века Луи Куне доказва чрез опити, че за всеки човек е полезна и здравословна храната, която се отглежда и създава там, където въпросния човек е роден, отрасъл и живее !!!
Не обръщайте внимание на бананите ,мандарините, портокалите и прочие плодове и зеленчуци дошли от стотици километри по щандовете и витрините на големите магазини. Като атракция по Нова Година и Коледа - може да си позволи човек, да си купи.
За нас по-хубаво от нерафинираното слънчогледово олио няма. Още по хубаво е ореховото масло, но е кът.
Имаме и чудесни плодове, вкусът на които сме позабравили : череши, ягоди, малини, вишни, зарзали, кайсии, джанки, сини сливи, праскови, дини, пъпеши.... Навярно съм пропуснал още някой....Да не изброявам зеленчуците.....
Естествено за Гранада и жителите и, зехтинът произведен там, да е най-добър ! Но той дори не може да се конкурира със зехтина, произведен в Каталуния за каталунците. Да не говорим колко е полезен за нас !?!? Просто е !
08:02 24.04.2018
21 един там
08:20 24.04.2018
22 Uflaf
08:32 24.04.2018
23 ЕХА
09:33 24.04.2018
24 Алфа Ромео
11:50 24.04.2018
25 Прокопи
12:28 24.04.2018
26 Експерт
12:41 24.04.2018
27 Дон Кихот(гост)
14:28 24.04.2018
28 Дельо хайдутин
До коментар #17 от "Възмутената":
Да, бейби! Понеже попита.....съешаването е много полезно и сладко! Колкото може по-често да се практикува всеки ден 24х7!21:06 03.02.2021