Last news in Fakti

23 Април, 2018 20:30 30 326 28

Тези два продукта от ежедневието ни причиняват рак на черния дроб

  • олио-
  • растително олио-
  • здраве-
  • опасно-
  • черен дроб-
  • изследване-
  • испански учени-
  • гренада

Това твърдят група испански учени

Тези два продукта от ежедневието ни причиняват рак на черния дроб - 1
Снимка: shutterstock

Проучване на испански учени от университета в Гренада показва нещо много притеснително.

Специалистите открили продукти, които могат да причинят възпаление на черния дроб. В някои случаи честото им използване може да предизвика дори онкологично заболяване.

Притеснителното в случая е, че въпросните два продукта се използват почти ежедневно от повечето хора за приготвянето на храната.

Резултатите от изследването на показали, че слънчогледовото масло (олио) и рибеното масло имат отрицателни свойства.

Учените твърдят, че и двата вида масло могат да доведат до увреждане на органи и евентуалното развиване на неалкохолен стеатохепатит. Това заболяване може да причини образуването на белези в черния дроб, а на по-късен етап и развитието на цироза. Това би могло да доведе дори до формирането на ракови образувания.

Според данните от изследването, слънчогледовото олио предизвика сгъстяване и белези на чернодробната тъкан, а рибеното масло — намалена чернодробна теломерната дължина, т.е. защитни „шапки“ на краищата на хромозомите.

В своето изследване екипът отбелязва, че употребата на зехтин не води до такива страшни последици и препоръчва при възможност вместо олио да се използва мазнина, извлечена от маслини.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    78 11 Отговор
    Такава простоия,не бях чел скоро време

    Коментиран от #18

  • 2 Калимера

    55 3 Отговор
    Дано си струва рекламата
  • 3 iQ-5

    69 3 Отговор
    А Зехтин може! и да не повярваш целия средиземноморски басенйн произвеждат маслини.
  • 4 мммда

    70 3 Отговор
    Има си хас университетът в Гранада да не препоръчва зехтин.

    Вероятно университетът в Гренландия препоръчва рибено масло и тюленово месо.
  • 5 Анонимен

    25 18 Отговор
    Не е вярно за зехтина и той причинява рак и даже е по-опасен от олиото.
  • 6 Хайдутин

    40 10 Отговор
    Е испанци кво да препоръчат освен ЗЕХТИН нали един литар е 10лв. а гадното ОЛИО от източна европа да им подбива пазара разбираш ли и РУСКОТО рибено масло също хахахаха
  • 7 гински брус

    55 9 Отговор
    Гответе със свинска мас и се не бойте!!!

    Коментиран от #10

  • 8 Ник

    50 4 Отговор
    Помня на времето как ни обясняваха, че маргаринът е здравословен и да не ядем кравето масло, което е вредно.

    - Чудно е как не са казали, че по случайност Испанският зехтин се абсорбира най- лесно от организма.
  • 9 Дългият

    36 5 Отговор
    Ако бяха учени от Финландия...Швеция....можеше да се позачудя,ама щом са испанци,работата е ясна.РЕКЛАМАААА...
  • 10 Доктор

    24 6 Отговор

    До коментар #7 от "гински брус":

    Прав си брат сутрин две филии свинска мас на обяд 3 с червен пипер вечер пак 3 с мирудия и не посещаваш др емилова
  • 11 248

    15 4 Отговор
    глупости на търкалета
  • 12 гост

    16 7 Отговор
    евро глупости на търкалета
  • 13 АЙДЕ БЕ

    30 5 Отговор
    Явно не върви търговията със зехтин .
  • 14 Хаха

    16 5 Отговор
    Не виждам как олиото и зехтина се конкурират. Различни продукти и качества.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ПУТКИН

    16 6 Отговор
    Да ама салатата ми е по вкусна с олио, зехтинът ми дъха на машинно масло, пък и със зехтин не можеш да пържиш щото от високата температура прегаря и за нищо не става!
  • 17 Възмутената

    17 2 Отговор
    Вреден въздух,храни,вода,всичко.Вредни управляващи,които не контролират производството.Има ли днес нещо полезно ,както в доброто старо време.Е стига повече стрес с разни информации,изход от тази въртележка няма

    Коментиран от #28

  • 18 Модев

    3 16 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Е че ти си израснал в булгаристан с л..ната пък не бил чел "такава простотия" , всички станахте доценти
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Шаран БГ

    11 1 Отговор
    Някой хора трябва да забогатяват !! А пък други, че загробвали - дреме му на Н.В. г-н Бизнесменинът.
    Преди 2 /два/ века Луи Куне доказва чрез опити, че за всеки човек е полезна и здравословна храната, която се отглежда и създава там, където въпросния човек е роден, отрасъл и живее !!!
    Не обръщайте внимание на бананите ,мандарините, портокалите и прочие плодове и зеленчуци дошли от стотици километри по щандовете и витрините на големите магазини. Като атракция по Нова Година и Коледа - може да си позволи човек, да си купи.
    За нас по-хубаво от нерафинираното слънчогледово олио няма. Още по хубаво е ореховото масло, но е кът.
    Имаме и чудесни плодове, вкусът на които сме позабравили : череши, ягоди, малини, вишни, зарзали, кайсии, джанки, сини сливи, праскови, дини, пъпеши.... Навярно съм пропуснал още някой....Да не изброявам зеленчуците.....
    Естествено за Гранада и жителите и, зехтинът произведен там, да е най-добър ! Но той дори не може да се конкурира със зехтина, произведен в Каталуния за каталунците. Да не говорим колко е полезен за нас !?!? Просто е !
  • 21 един там

    11 1 Отговор
    Евтиният зехтин е много вреден. По-добре никога не вземайте такъв. Той не е студено пресован, не е екстра вържин и има машинно масло в него от пресите и машините с които го приготвят. Отделно го месят с олио и му слагат оцветители и овкусители, за да е като истински. Хубавият зехтин с приемливо качество започва от 6-7 € литъра, а хубав истински зехтин с отлично качество под 10 евро няма.
  • 22 Uflaf

    4 2 Отговор
    О , Испанския зехтин е "най-истинския" и само неговите проценти отговарят на написаното на етикета. Направо е лековит и ще живеете дълго. Рахат ще страдате ,както казват братчедите.
  • 23 ЕХА

    4 1 Отговор
    Всичко българско води до страшни последици,затова нямаме български зеленчуци и продукти ,а хапваме боклуци от западни супермаркети.
  • 24 Алфа Ромео

    3 1 Отговор
    Чудят се вече ква глупост да измислят, за да кажат след три месеца точно обратното....
  • 25 Прокопи

    3 1 Отговор
    Обещавам, като спечеля от тотото ще ям само зехтин.
  • 26 Експерт

    3 0 Отговор
    Екстра Върджина по 10-15 лв , се прави от студено пресоване на нискокачествени маслини заедно с костилките , затова има тежък вкус . Качествения зехтин е много по скъп !
  • 27 Дон Кихот(гост)

    3 0 Отговор
    Натоварих Санчо Панса като созополско магаре с най-качествения испански зехтин с промоция (костилки за запичане)!
  • 28 Дельо хайдутин

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Възмутената":

    Да, бейби! Понеже попита.....съешаването е много полезно и сладко! Колкото може по-често да се практикува всеки ден 24х7!