Отидете към основна версия

19 218 30

Смъртоносно: 10 продукта, които ви отвеждат право в гроба (СНИМКИ)

  • продукти-
  • смъртоносни-
  • опасни-
  • вредни-
  • право в гроба-
  • рак-
  • канцерогенни-
  • здраве-
  • онкологични заболявания-
  • превенция
Снимки: shutterstock

Рискът за възникване на рак може значително да бъде намален ако се променят и навиците ни на хранене. Множество проучвания и медицински изследвания сочат, че средно при 32-35% от случаите на рак може да се постигне превенция чрез промяна в хранителните навици. Положителният ефект при една такава перманентна промяна може да намали значително риска от развитие на рак, като ефектът за различните видове рак варира от 10% за рака на белия дроб, 50% за рак на гърдата, до 75% за колоректален рак и рак на стомаха.

Известно е, че има връзка между храненето и риска от определени видове рак. Проучванията показват, че всяка дневна порция (80-100 грама) на плодове и зеленчуци намалява риска от рак на устата с приблизително 20%, а на стомаха с около 30%. Високият прием на хранителни влакнини (целулоза и др.) (средно 27 г/ден) е свързан с 20% по-малък риск от рак на червата. Червеното и обработеното месо повишават риска от рак на червата, а високият прием на сол и солените храни повишава риска от рак на стомаха.

За да се намали риска от тези случаи на рак трябва да се ограничи консумацията на високо енергийни храни, наситени мазнини (напр. масло, кокосово и палмово олио), напитки, съдържащи големи количества захар, солени храни, червено и обработено месо, препечени и пържени ястия). Консумацията на разнообразни и здравословни храни, включващи много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни може да намали риска от тези видове рак.

Световната здравна организация (СЗО) е съставила списък на най-опасните канцерогенни продукти, чието използване трябва да бъде сведено до минимум, ако не и напълно преустановено.

Ето ги и тях:

Консервирана храна

Консервирана или по друг начин обработена храна в пластмасови съдове е потенциално опасна. Повечето контейнери за храни съдържат вещество, наречено бисфенол-А (BPA). Лабораторните изследвания показват, че дори при много ниски нива, бисфенол-А може да причини вредно въздействие върху човешкото здраве. Бутилки за вода и напитки, както и почти всички консервирани продукти в метални кутии съдържат това опасно вещество. Избягвайте консерви с обозначение PC (поликарбонат) и PVC (поливинил хлорид). Изоставете пластмасовите и метални съдове — използвайте керамични, порцеланови или стъклени предмети.

Рафинирана захар

Често я наричат "бяла смърт". Рафинираната захар провокира рязко покачване на инсулина и подхранва растежа на раковите клетки. Повечето консумирана захар задейства раковите клетки, което причинява прогресирането на болестта. По-безопасен вариант за хранене е естественият мед или кленов сироп.

Бяло брашно

При почистване на пшенично брашно всички полезни вещества се отстраняват. След това брашното се избелва с химикали, за да му даде привлекателен външен вид. Оказва се, че въобще не е естествен продукт, а нещо подобно на заместител. В допълнение, бялото брашно има много висок гликемичен индекс. Това означава, че използването на продукти от такова брашно само повишава нивото на инсулин, като не дава хранителните вещества на организма. Въглехидратите в тялото се превръщат в захари. По-добре е да се намали използването на продукти от бяло брашно.

Растения, закупени извън сезона им

Пестицидите са химически препарати, използвани дълго време за борба с плевели, вредители и болести по растенията. Пестицидите са отрови за хората и причиняват болести като рак, затлъстяване, болест на Паркинсон, диабет и безплодие. Те не се разпадат при готвене или при пържене. Повечето пестициди се трупат в спанак, нектарини, ябълки, праскови, целина, грозде, круши, череши, домати, чушки и картофи. Но шампионът в съдържанието на пестициди са любимите на всички ягоди.

Печено месо

По време на термичната обработка на месо се образува вещество като хетероцикличен амин. Когато червеното месо се приготвя при открит огън при високи температури, се образуват силни канцерогени. Тези вещества повишават риска от рак. Любителите на скара увеличават риска от развитие на рак на простатата с 40%. Вредните вещества се натрупват не само в самото месо, но и в изпаренията при печене, които се разпространяват в помещението и достигат до лигавицата и белите дробове.

Осолени, кисели и пушени продукти

Експертите смятат, че 50 грама на пушено месо може да съдържа същото количество канцерогенни вещества като дима от цялата кутия цигари. Едно бурканче маринована цаца е еквивалентна на 60 кутии цигари! Когато пушените продукти се приготвят при високи температури, нитратите се превръщат в много по-опасни нитрити. Месо, риба, зеленчуци и плодове, когато се превръщат в деликатеси имат високо съдържание на нитрати, които са превърнати в нитрозодиметиланилин (N-нитрозо). Това вещество драстично увеличава вероятността от развитие на всички видове рак.

Продукти с дълъг срок на годност

Тези продукти съдържат консерванти, предназначени да удължат срока на годност. Те могат да се натрупват в тялото с течение на времето. След това те се трансформират в токсини, които водят до дегенерация на здрави клетки в ракови. Най-често срещаните консерванти са натриев нитрит (Е250), серен диоксид, сорбинова киселина (Е200), натриев глутамат (Е621). Ако не можете да избегнете продукти с Е-добавки, опитайте се поне да изберете тези с не повече от две такива вещества.

Алкохол

Самият алкохол не е канцерогенно вещество. Но той не позволява да се асимилират витамини, микроелементи и други важни хранителни вещества, той потиска имунната система и така допринася за развитието на рак. Алкохолът увеличава риска от рак на гърдата, устата, ларинкса, фаринкса, хранопровода, стомаха, панкреаса, ректума, пикочния мехур, белите дробове. А също така причинява фиброза, цироза и рак на черния дроб. Всички алкохолни напитки трябва да се използват с повишено внимание. Те са особено опасни в комбинация с цигари. Ако въздържането от алкохол е много трудно, се допускат само 150 г. вино или 0,33 г. бира веднъж седмично.

Продукти с плесен

В хранителни продукти, които са засегнати от мухъл плесени, се образуват микотоксини — тихи и незабележими убийци. Те могат да причинят злокачествена клетъчна дегенерация, могат да доведат до рак на черния дроб, стомаха и дебелото черво. Опасността от микотоксини се крие във факта, че те не са видими в продуктите, не се променя тяхната миризма, цвят и вкус, и не се разграждат чрез загряване или при друга обработка. Така че изхвърлете всичко, което започна да се разваля.

Трансмазнини или Хидрогенирани масла

Произвеждат растителни масла от суровини с химикали. След това се извършва химическо чистене. Добавят се повече химикали, за да се промени вкусът и миризмата. В готовото растително масло има огромно количество омега-6 мастни киселини. Но е известно, че един от проблемите на съвременното човечество е прекомерната консумация на омега-6 от храната на фабричното производство. Доказано е, че тези вещества променят структурата на мембраните на клетките в тялото ни.

Този впечатляващ списък от вредни продукти, може да доведе до отчаяние. Дали изобщо има продукти, които да не вредят на здравето ни?

Няма как отговорът на този въпрос да е категоричен, но дори той да клони към отрицание, ние сме тези, които решават колко и как да намалят риска за своето здраве. Всички ние можем да сведем до минимум приема на вредни или опасни за здравето ни продукти.

Ето и няколко съвета как да намалим риска от рак:

Внимателно и старателно почиствайте зеленчуците и плодовете, които купувате от магазина. Измиването им в сова не винаги е достатъчно, така, че е добре да белите и кората им. Заменете пържите и пушени храни с варени, задушени или печени на фурна. Вместо пушено или пържено месо, яжте изсушено. Обърнете внимание на промяната във вкуса и миризмата на храната. Изхвърлете незабавно онези продукти, които са започнали да се развалят. Сухите и замразени храни са много по-безопасни от солените и консервирани. Не купувайте зеленчуци и плодове в големи количества. Вземете колкото можете да изядете през следващите 3 дни. Купувайте продукти, които са преминали санитарен и епидемиологичен контрол само в оторизирани търговски пунктове. Съхранявайте цялата храна в хладилника. Алкохолните напитки е най-добре напълно да бъдат елиминирани или сведени до минимум. За да прочистите организма си от натрупаните замърсители пийте натурални и пресни напитки с антиоксидантни свойства като сок от грейпфрут, зелен чай или черен чай. Рисковите фактори, които могат да допринесат за развитието на рака, са навсякъде около нас и колкото и да се стараем не можем да ги елиминираме напълно, защото са се превърнали в неизменна част от нашето ежедневие. Производителите на храни не се интересуват от вашето здраве, така че задачата да се предпазите и да живеете по-здравословно, зависи само и единствено от вас самите

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини