7 Юни, 2018 05:45 19 096 30

Смъртоносно: 10 продукта, които ви отвеждат право в гроба (СНИМКИ)

  • продукти-
  • смъртоносни-
  • опасни-
  • вредни-
  • право в гроба-
  • рак-
  • канцерогенни-
  • здраве-
  • онкологични заболявания-
  • превенция
Смъртоносно: 10 продукта, които ви отвеждат право в гроба (СНИМКИ) - 1
Снимки: shutterstock

Рискът за възникване на рак може значително да бъде намален ако се променят и навиците ни на хранене. Множество проучвания и медицински изследвания сочат, че средно при 32-35% от случаите на рак може да се постигне превенция чрез промяна в хранителните навици. Положителният ефект при една такава перманентна промяна може да намали значително риска от развитие на рак, като ефектът за различните видове рак варира от 10% за рака на белия дроб, 50% за рак на гърдата, до 75% за колоректален рак и рак на стомаха.

Известно е, че има връзка между храненето и риска от определени видове рак. Проучванията показват, че всяка дневна порция (80-100 грама) на плодове и зеленчуци намалява риска от рак на устата с приблизително 20%, а на стомаха с около 30%. Високият прием на хранителни влакнини (целулоза и др.) (средно 27 г/ден) е свързан с 20% по-малък риск от рак на червата. Червеното и обработеното месо повишават риска от рак на червата, а високият прием на сол и солените храни повишава риска от рак на стомаха.

За да се намали риска от тези случаи на рак трябва да се ограничи консумацията на високо енергийни храни, наситени мазнини (напр. масло, кокосово и палмово олио), напитки, съдържащи големи количества захар, солени храни, червено и обработено месо, препечени и пържени ястия). Консумацията на разнообразни и здравословни храни, включващи много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни може да намали риска от тези видове рак.

Световната здравна организация (СЗО) е съставила списък на най-опасните канцерогенни продукти, чието използване трябва да бъде сведено до минимум, ако не и напълно преустановено.

Ето ги и тях:

Консервирана храна

Смъртоносно: 10 продукта, които ви отвеждат право в гроба (СНИМКИ)

Консервирана или по друг начин обработена храна в пластмасови съдове е потенциално опасна. Повечето контейнери за храни съдържат вещество, наречено бисфенол-А (BPA). Лабораторните изследвания показват, че дори при много ниски нива, бисфенол-А може да причини вредно въздействие върху човешкото здраве. Бутилки за вода и напитки, както и почти всички консервирани продукти в метални кутии съдържат това опасно вещество. Избягвайте консерви с обозначение PC (поликарбонат) и PVC (поливинил хлорид). Изоставете пластмасовите и метални съдове — използвайте керамични, порцеланови или стъклени предмети.

Рафинирана захар

Смъртоносно: 10 продукта, които ви отвеждат право в гроба (СНИМКИ)

Често я наричат "бяла смърт". Рафинираната захар провокира рязко покачване на инсулина и подхранва растежа на раковите клетки. Повечето консумирана захар задейства раковите клетки, което причинява прогресирането на болестта. По-безопасен вариант за хранене е естественият мед или кленов сироп.

Бяло брашно

Смъртоносно: 10 продукта, които ви отвеждат право в гроба (СНИМКИ)

При почистване на пшенично брашно всички полезни вещества се отстраняват. След това брашното се избелва с химикали, за да му даде привлекателен външен вид. Оказва се, че въобще не е естествен продукт, а нещо подобно на заместител. В допълнение, бялото брашно има много висок гликемичен индекс. Това означава, че използването на продукти от такова брашно само повишава нивото на инсулин, като не дава хранителните вещества на организма. Въглехидратите в тялото се превръщат в захари. По-добре е да се намали използването на продукти от бяло брашно.

Растения, закупени извън сезона им

Смъртоносно: 10 продукта, които ви отвеждат право в гроба (СНИМКИ)

Пестицидите са химически препарати, използвани дълго време за борба с плевели, вредители и болести по растенията. Пестицидите са отрови за хората и причиняват болести като рак, затлъстяване, болест на Паркинсон, диабет и безплодие. Те не се разпадат при готвене или при пържене. Повечето пестициди се трупат в спанак, нектарини, ябълки, праскови, целина, грозде, круши, череши, домати, чушки и картофи. Но шампионът в съдържанието на пестициди са любимите на всички ягоди.

Печено месо

Смъртоносно: 10 продукта, които ви отвеждат право в гроба (СНИМКИ)

По време на термичната обработка на месо се образува вещество като хетероцикличен амин. Когато червеното месо се приготвя при открит огън при високи температури, се образуват силни канцерогени. Тези вещества повишават риска от рак. Любителите на скара увеличават риска от развитие на рак на простатата с 40%. Вредните вещества се натрупват не само в самото месо, но и в изпаренията при печене, които се разпространяват в помещението и достигат до лигавицата и белите дробове.

Осолени, кисели и пушени продукти

Смъртоносно: 10 продукта, които ви отвеждат право в гроба (СНИМКИ)

Експертите смятат, че 50 грама на пушено месо може да съдържа същото количество канцерогенни вещества като дима от цялата кутия цигари. Едно бурканче маринована цаца е еквивалентна на 60 кутии цигари! Когато пушените продукти се приготвят при високи температури, нитратите се превръщат в много по-опасни нитрити. Месо, риба, зеленчуци и плодове, когато се превръщат в деликатеси имат високо съдържание на нитрати, които са превърнати в нитрозодиметиланилин (N-нитрозо). Това вещество драстично увеличава вероятността от развитие на всички видове рак.

Продукти с дълъг срок на годност

Смъртоносно: 10 продукта, които ви отвеждат право в гроба (СНИМКИ)

Тези продукти съдържат консерванти, предназначени да удължат срока на годност. Те могат да се натрупват в тялото с течение на времето. След това те се трансформират в токсини, които водят до дегенерация на здрави клетки в ракови. Най-често срещаните консерванти са натриев нитрит (Е250), серен диоксид, сорбинова киселина (Е200), натриев глутамат (Е621). Ако не можете да избегнете продукти с Е-добавки, опитайте се поне да изберете тези с не повече от две такива вещества.

Алкохол

Смъртоносно: 10 продукта, които ви отвеждат право в гроба (СНИМКИ)

Самият алкохол не е канцерогенно вещество. Но той не позволява да се асимилират витамини, микроелементи и други важни хранителни вещества, той потиска имунната система и така допринася за развитието на рак. Алкохолът увеличава риска от рак на гърдата, устата, ларинкса, фаринкса, хранопровода, стомаха, панкреаса, ректума, пикочния мехур, белите дробове. А също така причинява фиброза, цироза и рак на черния дроб. Всички алкохолни напитки трябва да се използват с повишено внимание. Те са особено опасни в комбинация с цигари. Ако въздържането от алкохол е много трудно, се допускат само 150 г. вино или 0,33 г. бира веднъж седмично.

Продукти с плесен

Смъртоносно: 10 продукта, които ви отвеждат право в гроба (СНИМКИ)

В хранителни продукти, които са засегнати от мухъл плесени, се образуват микотоксини — тихи и незабележими убийци. Те могат да причинят злокачествена клетъчна дегенерация, могат да доведат до рак на черния дроб, стомаха и дебелото черво. Опасността от микотоксини се крие във факта, че те не са видими в продуктите, не се променя тяхната миризма, цвят и вкус, и не се разграждат чрез загряване или при друга обработка. Така че изхвърлете всичко, което започна да се разваля.

Трансмазнини или Хидрогенирани масла

Смъртоносно: 10 продукта, които ви отвеждат право в гроба (СНИМКИ)

Произвеждат растителни масла от суровини с химикали. След това се извършва химическо чистене. Добавят се повече химикали, за да се промени вкусът и миризмата. В готовото растително масло има огромно количество омега-6 мастни киселини. Но е известно, че един от проблемите на съвременното човечество е прекомерната консумация на омега-6 от храната на фабричното производство. Доказано е, че тези вещества променят структурата на мембраните на клетките в тялото ни.

Този впечатляващ списък от вредни продукти, може да доведе до отчаяние. Дали изобщо има продукти, които да не вредят на здравето ни?

Няма как отговорът на този въпрос да е категоричен, но дори той да клони към отрицание, ние сме тези, които решават колко и как да намалят риска за своето здраве. Всички ние можем да сведем до минимум приема на вредни или опасни за здравето ни продукти.

Ето и няколко съвета как да намалим риска от рак:

Смъртоносно: 10 продукта, които ви отвеждат право в гроба (СНИМКИ)

  • Внимателно и старателно почиствайте зеленчуците и плодовете, които купувате от магазина. Измиването им в сова не винаги е достатъчно, така, че е добре да белите и кората им.
  • Заменете пържите и пушени храни с варени, задушени или печени на фурна. Вместо пушено или пържено месо, яжте изсушено.
  • Обърнете внимание на промяната във вкуса и миризмата на храната. Изхвърлете незабавно онези продукти, които са започнали да се развалят.
  • Сухите и замразени храни са много по-безопасни от солените и консервирани.
  • Не купувайте зеленчуци и плодове в големи количества. Вземете колкото можете да изядете през следващите 3 дни.
  • Купувайте продукти, които са преминали санитарен и епидемиологичен контрол само в оторизирани търговски пунктове.
  • Съхранявайте цялата храна в хладилника.
  • Алкохолните напитки е най-добре напълно да бъдат елиминирани или сведени до минимум.
  • За да прочистите организма си от натрупаните замърсители пийте натурални и пресни напитки с антиоксидантни свойства като сок от грейпфрут, зелен чай или черен чай.
  • Рисковите фактори, които могат да допринесат за развитието на рака, са навсякъде около нас и колкото и да се стараем не можем да ги елиминираме напълно, защото са се превърнали в неизменна част от нашето ежедневие.
  • Производителите на храни не се интересуват от вашето здраве, така че задачата да се предпазите и да живеете по-здравословно, зависи само и единствено от вас самите

Смъртоносно: 10 продукта, които ви отвеждат право в гроба (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОЛЧО СЛЕПЕЦА

    139 8 Отговор
    Пасете трева, но и тя вече не е , което е !
  • 2 Зорлем

    90 8 Отговор
    Така като гледам сте изтървали да кажете, че и млякото и яйцата например също са опасни.

    Ако реши човек да следва всички съвети за правилно хранене, ще си умре от глад, тъй като според тях всичко е вредно.

    Коментиран от #15

  • 3 ЛУД

    157 7 Отговор
    Дядо ми, ядеше тлъсто и мазно, пииваше когато има повод и по една малка вечер, ядеше само мек бял хлаб, участвал е в две войни и почина в съня си на 97, НЕЩО?????
    НО не пушеше, как пък един ред няма за пушенето, а ми сравняват разни храни с цигарите, ми да ядем цигари тогава а? А и още нещо, освен войните не е имал никакъв друг стрес, сутрин става до магазина да се види с наборите, после вестника си купува, обяд следобеден сън, дочитане на вестника, евентуално пак с наборите и лягане. Никъде не се споменава най-големият убиец и причинител на диабет, а именно стреса !

    Коментиран от #29

  • 4 Омар

    51 5 Отговор
    НАЙ-ВРЕДНА Е МАЙОНЕЗАТА !! В 200гр МАЙОНЕЗА ИМА 200гр сурово слънчогледово олио !! В 200гр чипс има 70-100гр олио многогкратно пържено
  • 5 коки

    67 2 Отговор
    Ми аз да питам какво да ядем тогава щото тази статия описа храната на съвременния човек цялата хранително вкусова промишленост е описана в една статия
  • 6 незнайко

    87 14 Отговор
    Защо преди 25 години брашното не се избелваше ??? Демокрацията и Капитализма ще ни "уморят" с изкуствена храна !!! Зотова пълнеем безпричинно . ВСИЧКО ТОВА ДОЙДЕ ОТ САЩ !!!
  • 7 Да да

    62 1 Отговор
    Всичко написано е вярно, но каквото и да купим е пълно с вредни съставки. То няма вече здравословно производство.

    Коментиран от #9

  • 8 Киро гела

    62 2 Отговор
    Най добре стойте гладни и работете повече! Така и пари няма да са ви нужни.

    Коментиран от #11

  • 9 гост

    88 3 Отговор

    До коментар #7 от "Да да":

    Преди десетки години се живееше и работеше по селата около градовете. Имаше богати и хубави села, с много обработваеми ниви, хората си намираха винаги някаква работа и имаше много културни мероприятия на село, а не в града. Сега, тези села са призраци. Хората се местят в панелки, плащат наем, работят за 350-400лв само, за да се нарекат граждани. Купуват мизерна и кнацерогенна храна, живеят под постоянен стрес и желание за успех, което в повечето случаи ги съсипва, защото не може всеки да успява, а дори и да успее плаща много висока цена. Навремето храната се произвеждаше в двора, консервира се за зимата и съвсем малка част се купува. Напитките идваха в стъклени бутилки, нямаше пластмаса или беше съвсем малко. Отпадъците се разделяха на органични и др. Оттам хората живееха по-спокойно, по-доволно и по-уважително. Затова бабите ни изкарваха над 90г., а сега онкоцентровете са пълни с 30 годишни хора.

    Коментиран от #13

  • 10 sadisty

    43 3 Отговор
    няма да ядете, да печете месо и да ядете хляб от брашно и бонбони не си позволявайте, а за ракия и водка- абсурд... мрете братя българи умирайте , че пречите..
  • 11 Работодател

    3 13 Отговор

    До коментар #8 от "Киро гела":

    Браво, ела да работиш при мен. Няма да ти плащам. Защо ти са пари , след като няма да ядеш, а пък и да не вземеш да купиш нещо канцерогенно! Да пази Господ!
  • 12 Хомо еректос

    21 1 Отговор
    Човек е оцелял, защото е ял мазно печено месо.
  • 13 мнение

    26 30 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Едно време така, едно време иначе, но едно време пръсканията на реколтата се правеха с много по-вредни препарати /сега абсолютно забранени/, едно време животните за месодобив ги лекуваха с абсолютно забранени сега препарати /дали се спазваха стриктно карантини?/, едно време "народонаселението" ползваха амидопфен, седалгин и много други хапчета, които сега ги няма. Едно време консервирането си беше на почит-мазето пълно с компоти с 6 лъжици бяла захар на буркан, и туршии осолени с шепи сол за мярка, стрехите натежели с пушени меса, сланини, пастърми и суджуци и др. подобни. Пък заводите, които ги имаше в изобилие повсеместно какво бълваха да не говорим/тонове от елементи на Менделеевата таблица за денонощие/-кой ти говореше за екология.Да уточня-това бе през 60-70-80 години на миналия век и май сега берем "плодовете" на онова време...
  • 14 Цецо

    14 6 Отговор
    Интересно кой е поръчал тази глупава статия?!?
  • 15 фифи

    27 4 Отговор

    До коментар #2 от "Зорлем":

    До Зорлем 2 07:14 07.06.18
    Така е да! Всичко купено от вериги като Лидъл, Кауфланд, Фантастико, Била, Метро, Пикадили и тям подобни е не храна а отрова, продавана като храна! Който иска да яде екологично чиста храна трябва да иде да живее и работи на село в екологично чист район и сам да си произвежда храната! Като при производството й не използва пестициди, изкуствени торове и каквато и да било химия...

    Коментиран от #28

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 НАТО ВЕЦ

    15 2 Отговор
    Животът по принцип е смъртоносен.

    Нивото на "статията" е "без коментар".
  • 18 вуйчо Ваньо

    34 2 Отговор
    Яжте, пийте и пушете това което ви иска организма другото са глупости. Познавам много трезвеници със здравословен начин на живот, които вече не са между живите. Истината е в баланса, да не се прекалява в нищо, както със храната така и с работата стреса. Ако има натоварен ден задължително следва разпускане, ако има пряждане следва един ден гладуване и така нататък.
  • 19 копеле

    17 0 Отговор
    Ям, пия и живея, ходя по жени и не ми пука, но не пуша, наркотици не взимам и спортувам, а пък когато пукна, пукна. Хване ли ме рака и е зле работата, тегля си куршума.
  • 20 Алфа Ромео

    7 3 Отговор
    Направо да си резнем вените веднага, малко прекалихте май, нали се сещате че вече няма чиста почва, вода или въздух, не ми говорете изобщо за здравословен живот или подобни глупости.... Които му е писано да живее ще се приспособи към тези условия, които не......
  • 21 ДАНЮ ЗАГОРКАТА

    13 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: 0,33 г. бира веднъж седмично

    Кооо речиии
  • 22 К.К.

    4 3 Отговор
    50% пълни глупости и неточности.
    Колкото повече медицината се развива и диагностицира недиференцирани в миналото заболявания, толкова повече ще си казваме, че хората едно време са били по-здрави и дълголетни.

    Коментиран от #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 332

    7 3 Отговор
    Абе, на тая снимка със сланината, защо не сте написали и колко е вреден чесъна - нали го има на снимката?!...
  • 26 vasik atanasova

    0 2 Отговор
    луда работа
  • 27 Алфа Ромео

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "К.К.":

    Не знам, но като съм слушал от родителите си които са 70 годишни, излиза че сега хората живеят по-дълго от по-ранни години.
  • 28 бмв е39

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "фифи":

    до някъде си прав са билла лъжат в една реклама за пестиците че не продавали храна с пестициди ама надали
  • 29 истината ви казвам

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЛУД":

    Съгласен съм с всичко, но не забравяй че едно време е имало истинска храна не като сега насила отгледани, големи количества за да задоволят гладния народ, растеж изкуствен, качество нулево, важна е парата и човешкия живот не значи нищо!
  • 30 гост

    10 1 Отговор
    тотални глупости , дай ми печено прасе и бъчва вино и ме чекай да умрем , хахаха , поредната веганска простотия