Пържените картофи вредят на здравето ни. Това заключиха двама американски учени, направили експеримент върху продукта. Изследването включва 4400 души между 45 и 79 г. , които консумирали най-малко 2 пъти седмично пържени картофки в продължение на 8 години. До края на срока загиналите са 236 души.
Допреди експеримента двамата учени смятали, че яденето на пържени картофи като цяло не увеличава рисковете за здравето на дадено лице и всичко е строго индивидуално, пишат от freshplaza.com, цитирани от "Агрозона". Но когато започнали да изследват по-внимателно видовете картофи, които хората ядат, те открили, че честото ядене на пържени картофи е увеличило риска от смърт.
За разлика от тях варените и печени картофи не донасят никакви негативи за тялото ни.
Картофите са сравнително здравословна храна, тъй като съдържат фибри, витамини и микроелементи, те биха могли да компенсира отрицателното въздействие на високия гликемичен индекс. Пържените картофи обаче обикновено съдържат много мазнини и добавена сол, особено полуфабрикатите.