Отидете към основна версия

5 878 7

Вижте коя е храната, която води към дълголетие и предпазва от инсулт

  • сирене-
  • млечни мазнини-
  • наситени мазнини-
  • дълголетие-
  • сърдечносъдови заболявания-
  • здраве-
  • бърз метаболизъм

Новото изследване дава солидна основа на вече събрани доказателства в полза на млечните мазнини

Снимка: shutterstock

От незапомнени времена хората търсят тайната на младостта и безсмъртието, а тя може би е точно под носа ни!

Според изследване, изготвено от екип от Научния център по здравеопазване на Тексаския университет в Хюстън (UTHealth), тайната на дълголетието се крие в сиренето.

Проучването, публикувано преди броени дни в American Journal of Clinical Nutrition, твърди, че няма връзка между млечните мазнини и преждевременната смърт, а точно обратното.

"Консумацията на сирене и други наситени мазнини, намиращи се в млечните продукти, намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и увеличава продължителността на живот", заявява Дариуш Мозафариан от Университета Тъфтс, който е старши автор на изследването, финансирано от Националния институт по здравеопазване в САЩ.

Учените дори установили, че някои видове млечни мазнини могат да помогнат да се предпазим от тежък инсулт.

"Нашите открития не само подкрепят, но и добавя солидна основа на вече събраните доказателства, че млечните мазнини, противно на общоприетото схващане, не увеличават риска от сърдечносъдови заболявания и не водят до преждевременна смърт сред по-възрастното население. Резултатите показват, че един определен вид мастна киселина, присъстваща в млечните продукти, дори може да намали риска от инсулт", обяснява водещият автор на това изследване доктор Марция Ото, асистент в Катедрата по епидемиология, човешка генетика и науки за околната среда в UTHealth.

Учените анализирали данни, събрани от близо 3000 доброволци на възраст над 65 години в началото на 1992 г. и отново 6 и 13 години по-късно. Екипът измерил плазмените нива на три различни вида мастни киселини, открити в млечните продукти.

Резултатите показали, че нито една от тези мастни киселини не е пряко свързана с преждевременната смърт сред по-възрастните хора. При любителите на сирената, рискът от развитие на сърдечна недостатъчност е с 42% по-нисък от този при останалите.

Данните от едно по-старо изследване, проведено от екип от Университета в Аархус, Дания, сочат, че консумацията на сирене има връзка с по-бързата обмяна на веществата, което води до по-добро здраве, по-малко затлъстяване и по-дълъг живот.

Проучването, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, разглежда факта, че французите водят дълъг и здравословен начин на живот, въпреки че консумират храни с високо съдържание на наситени мазнини.

Макар че повечето обяснения на това явление, познато като "френски парадокс", се фокусират върху виното и начина на живот, това датско изследване има доста по-простичък отговор. То предполага, че ферментиралите млечни продукти като сиренето имат връзка с дълголетието и доброто здраве.

Французите се славят като народ с изключително нисък процент на сърдечно-съдови заболявания и средна продължителност на живот от 82 години, докато консумират до 23,9 кг. сирене годишно.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини