2 Август, 2018 11:56 5 867 7

Вижте коя е храната, която води към дълголетие и предпазва от инсулт

  • сирене-
  • млечни мазнини-
  • наситени мазнини-
  • дълголетие-
  • сърдечносъдови заболявания-
  • здраве-
  • бърз метаболизъм

Новото изследване дава солидна основа на вече събрани доказателства в полза на млечните мазнини

Вижте коя е храната, която води към дълголетие и предпазва от инсулт - 1
Снимка: shutterstock

От незапомнени времена хората търсят тайната на младостта и безсмъртието, а тя може би е точно под носа ни!

Според изследване, изготвено от екип от Научния център по здравеопазване на Тексаския университет в Хюстън (UTHealth), тайната на дълголетието се крие в сиренето.

Проучването, публикувано преди броени дни в American Journal of Clinical Nutrition, твърди, че няма връзка между млечните мазнини и преждевременната смърт, а точно обратното.

"Консумацията на сирене и други наситени мазнини, намиращи се в млечните продукти, намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и увеличава продължителността на живот", заявява Дариуш Мозафариан от Университета Тъфтс, който е старши автор на изследването, финансирано от Националния институт по здравеопазване в САЩ.

Учените дори установили, че някои видове млечни мазнини могат да помогнат да се предпазим от тежък инсулт.

"Нашите открития не само подкрепят, но и добавя солидна основа на вече събраните доказателства, че млечните мазнини, противно на общоприетото схващане, не увеличават риска от сърдечносъдови заболявания и не водят до преждевременна смърт сред по-възрастното население. Резултатите показват, че един определен вид мастна киселина, присъстваща в млечните продукти, дори може да намали риска от инсулт", обяснява водещият автор на това изследване доктор Марция Ото, асистент в Катедрата по епидемиология, човешка генетика и науки за околната среда в UTHealth.

Учените анализирали данни, събрани от близо 3000 доброволци на възраст над 65 години в началото на 1992 г. и отново 6 и 13 години по-късно. Екипът измерил плазмените нива на три различни вида мастни киселини, открити в млечните продукти.

Резултатите показали, че нито една от тези мастни киселини не е пряко свързана с преждевременната смърт сред по-възрастните хора. При любителите на сирената, рискът от развитие на сърдечна недостатъчност е с 42% по-нисък от този при останалите.

Данните от едно по-старо изследване, проведено от екип от Университета в Аархус, Дания, сочат, че консумацията на сирене има връзка с по-бързата обмяна на веществата, което води до по-добро здраве, по-малко затлъстяване и по-дълъг живот.

Проучването, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, разглежда факта, че французите водят дълъг и здравословен начин на живот, въпреки че консумират храни с високо съдържание на наситени мазнини.

Макар че повечето обяснения на това явление, познато като "френски парадокс", се фокусират върху виното и начина на живот, това датско изследване има доста по-простичък отговор. То предполага, че ферментиралите млечни продукти като сиренето имат връзка с дълголетието и доброто здраве.

Французите се славят като народ с изключително нисък процент на сърдечно-съдови заболявания и средна продължителност на живот от 82 години, докато консумират до 23,9 кг. сирене годишно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JEEP

    21 0 Отговор
    Сирене, ама да е от мляко, а не от палмово масло

    Коментиран от #2

  • 2 BUS

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "JEEP":

    E, то това, което е от палмово масло не е сирене просто....
  • 3 dsdsd

    8 1 Отговор
    Предполагам че преди превода е писало Cheese, което при американците си е кашкавал при нас??

    Коментиран от #6

  • 4 Марони

    7 0 Отговор
    Червено хубаво вино и як секс е един от добрите маршрути на дълголетието!
  • 5 hmhmhm

    0 5 Отговор
    Трагедия в 21 век да се каже че яденето на сирене намалява риска от сърдечно съдови заболявания е меко казано не сериозен. Ало учените първо да кажете какви са причините? инсулт има два типа и ги уточнете кое довежда до еиня какво довежда до другия и защо все пак сме в 21 в. Иначе общо казано вашето изследване е безсмислено.
  • 6 инжтехнолог

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "dsdsd":

    в световен мащаб всичко е сирене , просто има класификация като твърдо,полутвърдо и меко.Към твърдото сирене спада кашкавала , към полутвърдото бяло саламурено сирене ,а към мекото сирене- крема сирене и извара.Освен това самите те се делят на сирена с плесен по повърхността и на сирена с плесен във вътрешността-визирам сирене бри и синьо сирене.Дано съм бил поне малко полезен!
  • 7 1234

    0 0 Отговор
    И..колко у нас могат да си го позволят това?