Отидете към основна версия

3 303 6

Майка на 4 деца върти мистрията наравно с мъжете

  • мъжка професия-
  • жена-
  • строител-
  • строителна работа-
  • благоевград

Благоевградчанката няма умора и зиме и лете

41-годишната благоевградчанка Янка Попова, майка на 4 деца, прави външна шпакловка на сграда в центъра на Благоевград, виждаме я днес на скелето да върти мистрията, оставила мъжете от бригадата в краката си, разказва нейната история Struma.

Гледайки я отдолу колегите й приемат съвети и слушат кое как се прави в занаята.

От 17-годишна се занимава с боядисване и дребни строителни работи. Завършва висше образование в ЮЗУ, специалност трудово обучение и оттогава, както се казва, не е слязла от високите сгради:

"Обожавам работата си, започва Янка. Увлякла съм и сестра си в нея. Аз съм може би сред единиците жени избрали тази мъжка професия. Имам и магазин за бои и строителни материали, но с мистрията съм много сигурна", казва мъжкото момиче Янка.

Докато говорим колегите й мъже се усмихват дружелюбно, потвърждавайки всяка нейна дума.

"С момчетата се разбираме, слушат ме", казва Янка. "Няма деление на мъжка и женска работа, аз правя това, което те правят и съм щастлива от това."

Освен като строител, тя е добра и в ролята на майка. Наред с тежката си мъжка работа Янка е отгледала 4 деца. Едното от тях вече е студент и помага на майка си в строителството.

Работливата жена не се плаши ни от студ, ни от пек, защото работата и е хлябът.

"За да успееш, трябва да обичаш това, с което си се захванал, иначе нещата не се получават", казва Янка.

Оставихме я да довърши фасадата, с която се бе заела, а докато разговаряхме с нея се появи и синът, който грижливо я попита: "Мамо, ако си се уморила, да се кача аз?"

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини