Отидете към основна версия

4 053 7

Винаги сме подреждали грешно продуктите в хладилника (ИНФОГРАФИКА)

  • подреждане-
  • храна-
  • продукти-
  • съхранение-
  • грешно-
  • хладилник

Експерт сподели шокиращата истина за местата, на които трябва да се съхраняват различните храни

Снимка: shutterstock

Знаете ли, че да прехвърлите яйцата, които току-що сте купили от магазина, от кутията в отделеното за тях място на вратата на хладилника, не е най-доброто решение?

Експертът от Института по безопасност на храните от Австралия — Мишел Бойевски, разкри какви са основните правила за подреждане на продуктите и организиране на пространството в хладилника.

Оказва се, че сме грешали за доста неща, а това може да се отрази зле на храната ни, съответно и на здравето ни.

Един от примерите, които Бойевски дава, е свързан с плод, който не трябва да държим в хладилника, защото последствията може да са много неприятни.

Ето как трябва да съхраняваме хранителните продукти в хладилника:

Отгоре

Това е място, където е добре да държим готови за консумация храни и продукти. Важно е те да се съхраняват далеч от суровите, изискващи топлинна обработка. Не може да ги смесвате. Изключение са плодовете и зеленчуците, но за тях, след малко.

Отдолу

Долният рафт е за сурово месо, риба, домашни птици и мляно месо. „Тези продукти се съхраняват най-добре в затворени кутии, ако не са запечатани”, съветва Мишел.

Според нея това ще предотврати възможното разпространение на бактерии, които могат да бъдат върху суровото месо. Те лесно могат да плъзнат в хладилника и да „заразят” останалите храни.

Вратата

Това е най-топлото място в хладилника. Идеално е за съхранение на мляко и млечни продукти.

„На върха на вратата дръжте сирене и кисело мляко, сосове, подправки и други напитки”, казва Мишел.

Зеленчуци и плодове

Ако във фреш зоната имате две отделни отделения за зеленчуци и плодове — страхотно. Добре е тези продукти да се съхраняват отделно. Ако нямате — не се притеснявайте Има само един плод, който не може да се съхранява в хладилника и това са ябълките. Те изпускат вещество, което влошава качеството на зеленчуците и плодовете и те се развалят много по-бързо.

Най-удобният начин да ги съхранявате, е в плътно затворена торбичка или пък просто ги поставете до лука.

Един малък съвет: Добре е да застелите долното отделение за зеленчуци и плодове с хартиени кърпи. Те ще абсорбират влагата и плодовете ще се съхранят свежи по-дълго време.

Още един малък трик: Ако искате бананите ви да не се развалят бързо, то просто увийте дръжките им с алуминиево фолио.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини