Във всяка национална кухня има блюда, достатъчно странни и различни както на вкус и състав така и на естетични качества. Храна, която дни приемат за свръх деликатес, други могат да подминат с отвръщение.
Такова ястие е родната шкембе чорба.
Същите спорни вкусови качества има и едно турско ястие, което присъства и в гръцката и в албанската кухня. Ето какво разказва пътешественик за това популярно ястия в Турция — кокореч.
Може да го намерите само на улицата или в специалните заведения, независимо, че се смята за деликатес.
Рецептата за приготвянето му не е особено подходяща за хора със слаби стомаси. Ето я и нея:
Кокореч се прави от овчи черва, а вътре е плънката — задстомашни жлези, сърце, бял дроб, черен дроб.
Те се нанизват на дълъг шиш, увиват се с червата и се пърлят.
След това всичко се накълцва и се добавят домати, зелен лук и различни подправки.
След това има няколко варианта за сервиране — завива се в гореща питка, подава се с хляб или само така — на чиния.
Турците казват, че това е легендарна мазна закуска, която да консумирате след запой с чувство за вина.