Отидете към основна версия

85 916 72

Турист се върна от Истанбул и сподели: Това ястие никога няма да опитам

  • национална кухня-
  • турция-
  • вкус-
  • турско ястие-
  • кокореч

Това традиционно ястие за Балканите и Анадола не е за всеки

Снимки: shutterstock

Във всяка национална кухня има блюда, достатъчно странни и различни както на вкус и състав така и на естетични качества. Храна, която дни приемат за свръх деликатес, други могат да подминат с отвръщение.

Такова ястие е родната шкембе чорба.

Същите спорни вкусови качества има и едно турско ястие, което присъства и в гръцката и в албанската кухня. Ето какво разказва пътешественик за това популярно ястия в Турция — кокореч.

Може да го намерите само на улицата или в специалните заведения, независимо, че се смята за деликатес.

Рецептата за приготвянето му не е особено подходяща за хора със слаби стомаси. Ето я и нея:

Кокореч се прави от овчи черва, а вътре е плънката — задстомашни жлези, сърце, бял дроб, черен дроб.

Те се нанизват на дълъг шиш, увиват се с червата и се пърлят.

След това всичко се накълцва и се добавят домати, зелен лук и различни подправки.

След това има няколко варианта за сервиране — завива се в гореща питка, подава се с хляб или само така — на чиния.

Турците казват, че това е легендарна мазна закуска, която да консумирате след запой с чувство за вина.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.

Свързани новини