Отидете към основна версия

3 480 8

Учени изпробваха универсална ваксина срещу рак

  • рак-
  • тестове-
  • универсална ваксина-
  • ваксина-
  • ваксина срещу рак

До 3 г. лекарството би могло да се прилага и върху хора

Снимка: shutterstock

Уникална ваксина, която унищожава раковите клетки и лекува организма, премина успешно първите лабораторни тестове.

Това съобщава екип от изследователи в Института за изследване на рака към Университета в Монреал, след успешни тестове на разработена от тях ваксина, която може да се бори с няколко вида рак, включително левкемия и рак на белите дробове.

Учени и експерти от цял свят работят по създаването на ваксина срещу рак от около 50 години, но до сега никой не бе постигал такъв изумителен пробив.

Противораковата ваксина, представена от канадските имунолози, е уникална най-вече заради едно от свойствата си - тя е способна да се "учи" в хода на лечението, съобщава сайтът MedicalXpress.

За да може Т-лимфоцитите да се обучат да унищожават по-ефикасно поразените от болестта тъкани, в засегнатия от рак организъм се вкарват специални "дефектни" гени.

Въпросните "антигени" били изолирани в засегнати от левкемия клетки, преди да бъдат обработени и накарани да дадат своя принос за унищожаването на ракови клетки. Ваксината позволила да се води борба с болестта на генетично ниво.

Точният механизъм не е описан, но канадските имунолози отбелязват, че в няколко опита с мишки експерименталната терапия довела както до частично, така и до пълно излекуване от различни видове рак, включително левкемия.

Очаква се към изпитания на ваксината върху хора да се пристъпи през следващите две-три години.

Учените поясниха, че генетичните особености на човека изискват да се извърши по-задълбочено изследване.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини