Отидете към основна версия

8 327 16

Кошмарът на приказния град, който пустее между Анкара и Истанбул (ВИДЕО)

  • замъци-
  • приказни палати-
  • селище-
  • турция-
  • заможни клиенти-
  • пустее

Никой не иска да купи тези турски палати, построени насред нищото

Това чисто ново селище в Турция изглежда като извадено от приказките. Това приказно градче в турската провинция Болу изглежда сякаш извадено от приказка. Тук са построени над 700 луксозни палата, които чакат своите собственици — предимно платежоспособни клиенти от арабския свят. Стотиците луксозни сгради — замъци са нанизани като приказна броеница, но стоят празни, защото, никой не иска да ги купи.

Луксозните палати за продан, намиращи се по средата на пътя между Истанбул и Анкара, изглеждат изумително, но стоят празни, опасани от бодлива тел.

Регионът се радва на голяма популярност заради красивите гори и многобройните туристически пътеки. Вземайки това предвид един турски строителен концерн решава да построи своето приказно селище, с над 700 замъка, именно на това място. Инвестицията в проекта е над 100 млн. долара, а нейните вложители се надяват, че платежоспособните клиенти много бързо ще изкупят жилищата и те ще си възвърнат парите с огромна печалба, разказва "Дойче Веле".

Нещата обаче, съвсем не се случват според плановете им. Реалността е друга. Икономическият и политическият климат в Турция се влошава с всеки изминал ден. Пазарите се стесняват, турската лира се обезценява. Всичко това прави продажбата на тези замъци почти невъзможна. Създателите на градчето бързо разбират, че трудно биха намерили хора, готови да похарчат над 500 000 долара, за да си купят подобен палат. Така грандиозните планове на фирмата инвеститор се провалят и е принудена да обяви фалит.

Но не само цената на имотите се оказва спънка. Приказното селище се намира на 3 км от центъра най-близкия град, в местност, която не предлага особено много възможности, от какъвто и да е характер.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини