Отидете към основна версия

12 285 48

Удивителна СНИМКА на командир от Втората световна война смрази мрежата

  • световна война-
  • втората световна война-
  • снимка-
  • командир-
  • войска-
  • войник-
  • бой-
  • битка

Мнозина не знаят какво е сполетяло командира минути след заснемането на кадъра

Емблематична снимка от Втората световна война е запечатала момента, в който командир Алексей Еременко води своите хора в контраатака срещу германските военни в близост до Ворошиловград (днешен Луганск, Украйна).

Това е един от онези кадри от войната, които мнозина от нас са виждали. Но освен че е символична за периода, зад нея се крие още един факт, който пък малцина знаят. Няколко минути, след като снимката е заснета, командирът умира в разгара на битката.

Авторът на снимката е Макс Алперт. Съветският репортер и фотограф не знае името на военния, когато заснема момента и дава на снимката името “Ком-бат” (съкращение от съветското звание командир на батальон).

Самоличността на мъжа е разкрита 23 години по-късно от съпругата му, която остава вдовица по средата на войната. Снимката е заснета на 12 юли 1942 г. в село Хорошее, в близост до Ворошиловград (днешен Луганск, Украйна). В тази област е действал 220 пехотен полк от четвърта пехотна дивизия на Съветската армия.

Точно тогава Червената армия води ожесточени битки с военните сили на страните от Оста. Снимката е направена на военния фронт между реките Луган и Лозова, а фотографът я заснема от окоп на отбранителната линия на фронта. Германските военни тъкмо са започнали атака след обичайните въздушни нападения и бомбардировки. Алперт вижда командира от Червената армия и се надига, за да запечата важния момент, в който той повежда хората си в контраатака. В същия момент лещата на камерата се спуква и репортерът установява, че може би завинаги е загубил уловеното на лентата.

Със счупена камера той заляга в окопа и само няколко минути по-късно чува: „Ком-бат е убит!“. Оказва се, че лентата на Макс Алперт не е погубена и така 23 години по-късно става ясно кой е „Ком-бат“ – Алексей Еременко. През май 1965 г. съпругата и децата на Еременко виждат снимката на първа страница на вестник „Правда“- юбилейно издание, посветено на 20 години от победата над нацистка Германия и веднага разпознават изгубения във войната съпруг и баща.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини