6 Март, 2019 17:11 12 258 48

Удивителна СНИМКА на командир от Втората световна война смрази мрежата

  • световна война-
  • втората световна война-
  • снимка-
  • командир-
  • войска-
  • войник-
  • бой-
  • битка

Мнозина не знаят какво е сполетяло командира минути след заснемането на кадъра

Емблематична снимка от Втората световна война е запечатала момента, в който командир Алексей Еременко води своите хора в контраатака срещу германските военни в близост до Ворошиловград (днешен Луганск, Украйна).

Това е един от онези кадри от войната, които мнозина от нас са виждали. Но освен че е символична за периода, зад нея се крие още един факт, който пък малцина знаят. Няколко минути, след като снимката е заснета, командирът умира в разгара на битката.

Авторът на снимката е Макс Алперт. Съветският репортер и фотограф не знае името на военния, когато заснема момента и дава на снимката името “Ком-бат” (съкращение от съветското звание командир на батальон).

Самоличността на мъжа е разкрита 23 години по-късно от съпругата му, която остава вдовица по средата на войната. Снимката е заснета на 12 юли 1942 г. в село Хорошее, в близост до Ворошиловград (днешен Луганск, Украйна). В тази област е действал 220 пехотен полк от четвърта пехотна дивизия на Съветската армия.

Точно тогава Червената армия води ожесточени битки с военните сили на страните от Оста. Снимката е направена на военния фронт между реките Луган и Лозова, а фотографът я заснема от окоп на отбранителната линия на фронта. Германските военни тъкмо са започнали атака след обичайните въздушни нападения и бомбардировки. Алперт вижда командира от Червената армия и се надига, за да запечата важния момент, в който той повежда хората си в контраатака. В същия момент лещата на камерата се спуква и репортерът установява, че може би завинаги е загубил уловеното на лентата.

Със счупена камера той заляга в окопа и само няколко минути по-късно чува: „Ком-бат е убит!“. Оказва се, че лентата на Макс Алперт не е погубена и така 23 години по-късно става ясно кой е „Ком-бат“ – Алексей Еременко. През май 1965 г. съпругата и децата на Еременко виждат снимката на първа страница на вестник „Правда“- юбилейно издание, посветено на 20 години от победата над нацистка Германия и веднага разпознават изгубения във войната съпруг и баща.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо божо

    95 4 Отговор
    Тази снимка си я спомням, че преди 89-та беше толкова разпространена не само като снимка, но и като рисунка по плакати, агиттабла и пр.

    Коментиран от #44

  • 2 Ттттттттттт

    174 19 Отговор
    Вечна слава и поклон пред тези герои.
  • 3 ТМВ

    130 12 Отговор
    Ето това е истински героизъм да загинеш за родината си,а не в някоя чужда страна неизвестно за какво....
    Все пак се сещам,за пари.........

    Коментиран от #33

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Монк

    71 19 Отговор
    Дали си ,заслужава да умреш за България в момента?

    Коментиран от #6, #7, #22

  • 6 ЮРИ

    50 16 Отговор

    До коментар #5 от "Монк":

    Едва ли
  • 7 Хрис

    44 4 Отговор

    До коментар #5 от "Монк":

    Ако е за България да, но не за тези на хиляди километри от нас.

    Коментиран от #25

  • 8 Наемник

    17 46 Отговор
    Личи си че нямате елементарна военна подготовка! Тази снимка е правена в тила. Защото кой тръгва в атака с противогаз, без касака и с бинокъл? В атака се оставя всичко излишно, за да не бави войника и да не му пречи,какво ще гледа с бинокъл в близкия бой. И как фотографа е излязъл пред позицията за да направи снимка в разгара на боя? На заден план се виждат войниците залегнали с пушки и каски, а за командира няма каска!

    Коментиран от #15, #30, #45

  • 9 Петър

    25 7 Отговор

    До коментар #4 от "дада":

    Ти първо се научи да пишеш на кирилица тук а не на маймуница..! И второ НКВД,е имало когато немците са били пред Москва,и за руснаците това е било последното възможно място което не е трябвало да отстъпят. За къв чеп им е НКВД след като снимката е правена в Луганск,а тва знаеш ли на колко км.е от Москва и Сталинград,днес Санкт Петербург..? Абе в училище никой ли не е учил история или всички сте бягали да пушите в тоалетните,а.?

    Коментиран от #12, #16, #17

  • 10 Изстрадал поданик на ЕС

    17 25 Отговор
    Алексей Еременко е украинец и много ловко го премълчават този факт, защото в момента нещата са "блатни"! Както македонските фамилии завършват на "ски", така и повечето украински завършват на "ко" та дори и да е роден другаде се подразбират украинските корени на семейството. Украинците са велик народ и им е все тая, срещу кого се бият- поляци, османци, нацисти или руснаци, хич не ги впечатлява кой, колко е голям и силен. Ако не друго имат топки и жените им са невероятно красиви, една от тях дори управлява в сянка, цялата Османска империя. Та всеки младеж има за какво да се прояви и жертва. Тази снимка е наравно с "Целувка на Таймс Скуеър", когато празнуват победата над Япония, просто приоритетите в тълкуването са други, но това е ясно за руснаците. Те вечно го връщат на някой, който се е опитал да ги налази и им трябват морални стимуланти...

    Коментиран от #46

  • 11 Василий Зайцев

    36 13 Отговор
    Само Русиа и Германия имат достойни мъже който могат да се сражават. Всичко друго е пълнеж за възглавници

    Коментиран от #13, #18

  • 12 К.К.

    13 10 Отговор

    До коментар #9 от "Петър":

    Сталинград и Санкт Петербург нямат нищо общо, освен, че са носили имена на двама комунистически диктатори.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Божидар

    31 4 Отговор

    До коментар #8 от "Наемник":

    Коментира се, че това е било контраатака на руските части срещу немците...
    КОНТРААТАКАТА не се прави с предварителна подготовка, особенно при екстремни офанзивни действия от страна на противника и...комбат е нормално да не е с каската в случая...
    Излизаш от командният пункт и...си в боя...
    А и не виждам къде видя противогаз...
    Нещо...А...
    Не се мери в коментара си с сянката на човек от тази велика епопея!!!

    Коментиран от #20

  • 16 Божидар

    5 7 Отговор

    До коментар #9 от "Петър":

    Всичко от политуправлението във времето около отбраната на Москва е било изнесено в Екатеринбург...
    Те са били готови да изнесат отбраната до Урал, а Екатеринбург е НЕофициалната столица на Русия точно заради непристъпността на Урал...
    В Москва са останали само командващите армията и Сталин!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ретроспекция

    27 7 Отговор

    До коментар #11 от "Василий Зайцев":

    Да това са нации - родени войници. Те не напускат окопите за да избягат , пред превъзхождащ ги противник . Могат да се вдигнат на УРА срещу картечници , танкове , артилерия. Някога и ние бяхме в тази група - сега не знам . Корави войни са виетнамците , показали са го на Франция , и САЩ . И една нация за която не се говори много - Монголия . Японците буквално са се изпускали в гащите - само при споменаването на Монголия, и много бой са яли от тях .
  • 19 От Пирдоп

    21 1 Отговор
    Гледайте ,, Съдбата на човека" пък тогава пишете!
  • 20 Наемник

    5 14 Отговор

    До коментар #15 от "Божидар":

    С никой не се мера, още по-малко с героите от ВСВ. Но е ясно че не си служил в бойна част, това от лявата страна на командира е противогаз. Войника който е залегнал по-близо е с походна раница на гърба си. Освен това са с шинели, колко му е да хвалят шинелите, които ще им пречат. На учения преди години винаги хвърляме излишното. А ако някой новобранец питаше, как ще си позная шинела после, му казваха, че след реална атака ще има много останали шинели от които да си избере. За това снимката и историята как е снимана ми е съмнителна.

    Коментиран от #21, #26, #29

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Луд

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Монк":

    ДА!
  • 23 ussr

    17 2 Отговор
    Вечна слава на такива герои.Уточнение само:Луганск е в ЛНР.
  • 24 Гост

    10 17 Отговор
    СССР беше царят на пропагандата сред ограничените и малограмотни хора по целият свят, нищо не можеше да излезе без да придобие нужната форма за пропаганда на масите твърде често далеч от истината.
  • 25 Хайл

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хрис":

    Обичам България но За онези 240 в парламента също не си заслужава...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Георги Караушев

    3 9 Отговор
    Да не забрвате и факта че и във силите на вермахта е имало и много руснаци и украйнци и казаци като доброволци в СС и много французи те остават до последно на бойните срещу съветските войски и бошняци

    Коментиран от #28, #35

  • 28 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Георги Караушев":

    Тази тема ти е мъгла непрогледна ,както и българската граматика !
  • 29 Дедо Ви

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Наемник":

    Много си далеч от истината ! Първо , снимката е правена Юли месец , какви шинели те гонят ? А ,относно шинелите по време на атака , гледай Зарево над Драва , дори Тримата от запаса и още стотици филми за войната !
  • 30 КОМ БАТ

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "Наемник":

    ЧОВЕКА ДАВА ЛИЧЕН ПРИМЕР И ИЗПРАВЕН ДАВА ЗАПОВЕД ЗА АТАКА ,ТОЙ Е КОМАНДИР И ВЪРВИ НАЗАД И НАРИТВА СТРАХЛИВЦИТЕ КАТО ТЕБЕ ДА СТАВАТ ЗА АТАКАТА
  • 31 Иван

    5 2 Отговор
    Прави ли впечатление че това е укринец

    Коментиран от #39, #40

  • 32 1944

    9 6 Отговор
    повечето известни снимки от веката ви отечествена са обикновени пропагандни постановки като тази. и другата дето уж забиват знамето на райхстага. а руския солдат с три часовника на ръката. мародер. създал сума работа на фотаджиите, докато ги маскират.

    Коментиран от #38, #47

  • 33 Муя

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТМВ":

    ....като Афганистан, Виетнам, Сирия..." Грузь 200"
  • 34 Шаран БГ

    4 1 Отговор
    На мене ми се струва, че и облака не е съветски,нито руски, нито украински - капчиците са някъде от Делта Дунарии, дори малко по на юг. Галиба е кондензирал между Шабла и Тюленово. Моля специалистите да вземат проби и да анализират !!!!
  • 35 От Пирдоп

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Георги Караушев":

    Прав си ! Ето защо Сталин е избил толкова,,свои"
  • 36 Войвода

    9 1 Отговор
    Еременко по националност е руснак, роден и живял на територията на днешна Украйна,
    не че това има значение, доброволец,по звание младши политрук, заместник командир на рота. Снимката е направена в момент, когато вдига бойците в атака след смъртта на командира на ротата. В същия бой е убит и командирът на батальона, затова когато фотографът е чул "Комбата убили!" , е решил , че на снимката е въпросният комбат. Не е сигурно дали Еременко е загинал в конкретното стражение, или малко по късно при сходни обстоятелства, но е сигурно, че е бил герой.
  • 37 Войвода

    4 1 Отговор
    Еременко по националност е руснак, роден и живял на територията на днешна Украйна,
    не че това има значение, доброволец,по звание младши политрук, заместник командир на рота. Снимката е направена в момент, когато вдига бойците в атака след смъртта на командира на ротата. В същия бой е убит и командирът на батальона, затова когато фотографът е чул "Комбата убили!" , е решил , че на снимката е въпросният комбат. Не е сигурно дали Еременко е загинал в конкретното стражение, или малко по късно при сходни обстоятелства, но е сигурно, че е бил герой.
  • 38 А ТУЙ ЧИ КОВ БАТ БОРИСОВ

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "1944":

    НА УБЕЖДАВА ЧИ ЦЪФТИМ А НАРОДА ВИЖДА ЧИ ГАСНЕМ НЕ Е ЛИ ПРОПАГАНДА......?,::,?&&;:,,,*,,;;,,????
  • 39 Еретика

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Иван":

    Не е украинец а руснак.Крим,Луганск и Донев са руски територии подарени на пластмасова та държава Украйна.
  • 40 Гурбетчия Ханко брат

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "Иван":

    Как позна , по извивката на ушите ли
  • 41 Симеон Кортов

    1 1 Отговор
    https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Ерёменко,_Алексей_Гордеевич
  • 42 Случаен 666

    7 0 Отговор
    И той е искал да живее не по-малко от нас.
    Поклон на всички тези герои!
    Матрицата в която са изковавани тези хора вече е счупена. Новото производство е като гел и не става за опора - хлъзгаво е и се огъва.
  • 43 Стоян

    1 0 Отговор
    Снимката се казваше Смъртта на комбата.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 paxnas

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Наемник":

    Браво,ама много си умен.
  • 46 321

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Изстрадал поданик на ЕС":

    Що не почетеш малко история. Те украинците са като нашите македонци.
  • 47 Paxnas

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "1944":

    Че какви да снимките,немците откраднали цяла кихлебарена стая и другите исторически цености за мен те са мародери,а човека с часовниците е бил по техниката.
  • 48 лайно

    0 0 Отговор
    Къде е снимката?????