Отидете към основна версия

6 243 38

5 заблуди за сексуалното насилие и тормоз

  • сексуалното насилие-
  • тормоз-
  • експлоатация-
  • жертва

Всичко, което четете по темата за сексуалното насилие, тормоз и експлоатация, важи с пълна сила и за момчета, и за момичета

Снимка: Shutterstock

Вижте кои са най-честите заблуди сред учениците, свързани със сексуалното насилие:

“Като чуя сексуален тормоз, насилие или експлоатация, значи ще става дума за някакво изнасилване.”

Не е задължително. Изнасилването е само една от многото форми на сексуално насилие, пише loveguide.bg. Тормоз може да има дори без да има физически контакт – да ви пращат неприлични съобщения, да ви се обаждат по телефона и да ви говорят неприятни за вас неща със сексуален смисъл. Може някой да използва ваша снимка без разрешение, това също е престъпление. Сексуално насилие е дори, когато някой само ви кара да гледате интимни неща против волята си – например как се къпе, как мастурбира или как прави секс с трети човек. Престъпление е и когато лекар, треньор, учител или друг човек, който по принцип има право да докосва тялото (за да ви помогне, да ви прегледа или да ви покаже някакво движение по време на тренировка) го прави по начин, който ви е неприятен.

“Той/тя като ми е пращал голи снимки, да е мислил(а). Щом са в мен, мога да ги пращам на когото си искам.”

Не, не можете. Никой няма право да използва или разпространява чужди снимки, особено голи или такива, на които се вижда човек в предизвикателна поза. Това, че някой ви е пратил тези снимки, на шега или защото сте били близки приятели, не означава, че вие можете да ги изпращате на други хора, да правите с тях фалшиви профили в социалните мрежи или да ги публикувате без разрешението на човека, който е на снимките. Ако го направите, може да си навлечете големи проблеми. Това е престъпление, не го правете, а ако имате чужди голи снимки в телефона, по-добре ги изтрийте веднага.

“Щом момичето се е облякло с разголени дрехи, значи си го търси.”

Късата пола, потникът или голият гръб са просто начин на обличане, не са покана за секс, нито разрешение да сложите ръката си върху която и да е част от тялото на момичето. Без значение дали я познавате или не. Преди да предприемете каквото и да било към някое момиче, първо трябва да сте сигурен, че тя го иска и ще ѝ е приятно.

“Сексуална експлоатация е да те отвлекат и да те направят проститутка.”

Това се случва наистина, но много по-рядко. В повечето случаи на сексуална експлоатация жертвата доброволно се е доверила на човека, който след това я кара да извършва различни сексуални услуги в замяна на подслон, храна или други необходими неща. Обикновено някой ви обещава, че ще ви реши проблемите или пък имате връзка с него, привързвате се, мислите, че той ви обича и имате истински и искрени отношения. Докато в един момент условията се променят.

“Само момичетата става жертва на сексуално насилие.”

Не е вярно. Въпреки че по-голяма част от жертвите наистина са млади момичета и жени, момчетата също попадат в този капан и са застрашени. Насилникът или този, който ви кара да правите секс за пари, може и да е жена. Особено ако жената е с влияние, има пари и възможности, които предлага на по-млади момчета, търсещи реализация. Така че всичко, което четете по темата за сексуалното насилие, тормоз и експлоатация, важи с пълна сила и за момчета, и за момичета.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини