Отидете към основна версия

5 341 4

Отровна риба - легенда, ще се сервира свободно

  • фугу-
  • отровна-
  • легенда-
  • токио-
  • япония
Фугу - преди да тръгне към ресторантите

Токийското кметство има намерение да отмени ограниченията за приготвянето на отровната риба фугу след почти 60 години строга регулация и лицензионен режим за този продукт, съобщи БГНЕС.

Досега желаещите да се научат да приготвят деликатеса бяха длъжни в продължение на две години да чиракуват при опитен готвач, след това да държат писмен и практически изпит, за който плащаха сума равностойна на около 220 щатски долара.

Най–важното в процеса на обучение бе да се научат да отделят ядивните части на рибата от органите, пълни със смъртоносната отрова тетродотоксин. Рибата е известна сред любителите на силни усещания, защото съвсем малко количество от отровата, което остава в блюдото, предизвиква лека еуфория. Разбира се, по–голямата доза води до смърт.

Всяка година в Япония, се регистрират тридесет случая на отравяне. 60% от случаите завършват със смърт. Пикът е през 1974 г., когато почиват 34 души. Тетродоксинът е 25 пъти по-силен от отровата, използвана за лов от индианците край Амазонка - кураре и 275 пъти по-силна от цианидните препарати. Фатална доза може да се получи дори само при докосване с голи ръце до вътрешностите на рибата. От 2000 година досега, в Япония са загинали 23 души по тази причина.

От октомври 2012 г. от ресторантите няма да се иска лиценз, за да предлагат фугу. Всяко заведение ще има правото да сервира на посетителите си този деликатес, но само ако купува рибата вече почистена от отровните й части.

 Фугу се консумира в Япония от древността, а през времената на шогуните е била забранена. Въпреки това, в далечните за Едо (дн. Токио) райони, рибата се е приготвяла и тогава, а рецептите се ползват и до днес.

Всеки може да посети ресторант, в който има майстор на фугу… но това не се отнася за императора на Япония. На него официално му е забранена консумацията – заради собствената му безопасност. А противоотрова не е измислена все още. Така или иначе в Япония се твърди, че тази риба е най-вкусната на света.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини