Отидете към основна версия

18 254 6

Рецепта на деня: Императорски ориз с печурки

  • ориз-
  • черен ориз-
  • императорски-
  • печурки-
  • гъби

Страхотно предложение, достойно за императорската трапеза

Снимка: Shutterstock

Вкусът на този ориз е много наситен, с подчертан ядков аромат и леко сладък привкус. Това го прави много подходящ за комбинация с моркови, гъби и мащерка, с които ще приготвите прекрасно черно ризото.

Необходими продукти:

2 ч.ч. черен ориз

1 глава лук

1 морков

2 ч.ч. нарязани кафяви печурки

1 ч.ч. дребни бели печурки

4 ч.ч. вода

4-5 стръка прясна мащерка

4 с.л. зехтин

сол на вкус

4 с.л. прясно настърган пармезан за поръсване

Начин на приготвяне:

Нарязвате на ситно лука и моркова и ги задушавате в тенджерка със сгорещен зехтин.
Когато омекнат, добавяте 2/3 от прясната мащерка и солта.
Изплаквате ориза и го добавяте в тенджерката. Разбърквате хубаво и наливате топла вода.
Оставяте да къкри на умерен огън, докато оризът се свари - около 40-50 минути. По време на готвенето може да се наложи да долеете вода няколко пъти.
Междувременно измивате хубаво печурките. Нарязвате кафявите на четвъртинки, а по-едрите бели - на половинки. Най-дребните оставяме цели.
Загрявате зехтин в тиган и сотираме гъбите. Самото сотиране като кулинарна техника представлява приготвяне на продукта на много висока температура с много малко мазнина и "завъртането" му в тигана. Добавяте и останалата част от прясната мащерка и "завъртате" още няколко пъти.
Махате тенджерката с ориза от котлона и добавяте половината пармезан. Разбърквате хубаво и сипвате в дълбоки чинии. Добавяте гъбите и поръсвате с още малко пармезан и прясна мащерка.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.

Свързани новини