ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Императорски ориз с печурки

Страхотно предложение, достойно за императорската трапеза

Публикувана: 31 Юли, 2019 10:24
5 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2797
Рецепта на деня: Императорски ориз с печурки
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Вкусът на този ориз е много наситен, с подчертан ядков аромат и леко сладък привкус. Това го прави много подходящ за комбинация с моркови, гъби и мащерка, с които ще приготвите прекрасно черно ризото.

Необходими продукти:

2 ч.ч. черен ориз

1 глава лук

1 морков

2 ч.ч. нарязани кафяви печурки

1 ч.ч. дребни бели печурки

4 ч.ч. вода

4-5 стръка прясна мащерка

4 с.л. зехтин

сол на вкус

4 с.л. прясно настърган пармезан за поръсване

Начин на приготвяне:

Нарязвате на ситно лука и моркова и ги задушавате в тенджерка със сгорещен зехтин.
Когато омекнат, добавяте 2/3 от прясната мащерка и солта.
Изплаквате ориза и го добавяте в тенджерката. Разбърквате хубаво и наливате топла вода.
Оставяте да къкри на умерен огън, докато оризът се свари - около 40-50 минути. По време на готвенето може да се наложи да долеете вода няколко пъти.
Междувременно измивате хубаво печурките. Нарязвате кафявите на четвъртинки, а по-едрите бели - на половинки. Най-дребните оставяме цели.
Загрявате зехтин в тиган и сотираме гъбите. Самото сотиране като кулинарна техника представлява приготвяне на продукта на много висока температура с много малко мазнина и "завъртането" му в тигана. Добавяте и останалата част от прясната мащерка и "завъртате" още няколко пъти.
Махате тенджерката с ориза от котлона и добавяте половината пармезан. Разбърквате хубаво и сипвате в дълбоки чинии. Добавяте гъбите и поръсвате с още малко пармезан и прясна мащерка.

Поставете оценка на статията:
Оценка 1 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
оВчара
1 Отговор
Рецептата на деня е :пресен леб сланина на тънко и праз лук!

Оценка:
-1 +5

2
Този коментар е премахнат от модератор
3
Този коментар е премахнат от модератор
Гъбите...!
4 Отговор
са тежка храна, дори и от колбаси те, кренвирши те...! Това е сериозно...! Наистина не са за болен стомах...! Ако се прибави пилешко, по добре ще стане..!

Коментиран от #5


Оценка:
-0 +1

Кикимора
5 Отговор

До коментар #4 от "Гъбите...!":


Или маслини! Гъбите са много като количество , вярно!😘

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

ТОП 5