Забравете за малко диетите и си припомнете вкуса на детството с тези пухкави кифлички, каквито приготвяха нашите баби. Рецептата е сравнително лесна и бърза за тестено изделие.
Необходими продукти:
250 мл прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
4 с.л. захар (по-малко, ако ще правите със солен пълнеж)
2 яйца
50 г масло
щипка сол
3 ч.ч. брашно
плънка - по избор солена или сладка
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното в купа и направете кладенче. Използвайте по възможност т.нар. брашно от твърда пшеница. В кладенчето сипете млякото, леко разтопената мас, солта и захарта, чукнете две яйца и натрошете маята.
Замесете гладко и меко, но нелепнещо тесто, като си добавяте брашно. При месенето също намазнявайте ръцете си с олио, докато го вкарате в тестото.
Оставете да почине 4-5 минути върху набрашнен плот и след това разточете на сравнително тънка, кръгла кора. Разрежете я на 8 правилни триъгълника и намажете с олио, ако ви е останало.
В широката част на триъгълниците слагайте плънка, каквато ви харесва, подходящи са и солени, и сладки. За солените може да бъде сирене, кашкавал, топено сирене, шунка или друг колбас. От сладките пълнежи са подходящи шоколад, мармалад, канелена или обикновена захар, смесена и навлажнена с малко масло.
Навийте кифличките и ги подредете в намазнената тава на разстояние една от друга.
Оставете ги в топло помещение само за 30 минутки, за да бухнат. Намажете ги с разбито яйце.
А още повече ще бухнат, когато ги сложите в загрята на 140 градуса фурна и увеличите до 200 градуса. За 10-15 минути печене кифличките ще са готови.