ТЕМА: Какво да сготвя
Новини

Рецепта на деня: Бързи меки кифлички с пълнеж

Плънката може да бъде както сладка, така и солена

Публикувана: 29 Септември, 2019 10:14
6 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 11712
Рецепта на деня: Бързи меки кифлички с пълнеж
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 36 гласа.

Забравете за малко диетите и си припомнете вкуса на детството с тези пухкави кифлички, каквито приготвяха нашите баби. Рецептата е сравнително лесна и бърза за тестено изделие.

Необходими продукти:

250 мл прясно мляко

1/2 кубче прясна мая

4 с.л. захар (по-малко, ако ще правите със солен пълнеж)

2 яйца

50 г масло

щипка сол

3 ч.ч. брашно

плънка - по избор солена или сладка

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в купа и направете кладенче. Използвайте по възможност т.нар. брашно от твърда пшеница. В кладенчето сипете млякото, леко разтопената мас, солта и захарта, чукнете две яйца и натрошете маята.

Замесете гладко и меко, но нелепнещо тесто, като си добавяте брашно. При месенето също намазнявайте ръцете си с олио, докато го вкарате в тестото.

Оставете да почине 4-5 минути върху набрашнен плот и след това разточете на сравнително тънка, кръгла кора. Разрежете я на 8 правилни триъгълника и намажете с олио, ако ви е останало.

В широката част на триъгълниците слагайте плънка, каквато ви харесва, подходящи са и солени, и сладки. За солените може да бъде сирене, кашкавал, топено сирене, шунка или друг колбас. От сладките пълнежи са подходящи шоколад, мармалад, канелена или обикновена захар, смесена и навлажнена с малко масло.

Навийте кифличките и ги подредете в намазнената тава на разстояние една от друга.

Оставете ги в топло помещение само за 30 минутки, за да бухнат. Намажете ги с разбито яйце.

А още повече ще бухнат, когато ги сложите в загрята на 140 градуса фурна и увеличите до 200 градуса. За 10-15 минути печене кифличките ще са готови.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 36 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Я нямам зъби...!
1 Отговор
Щом са меки кифличките, бабиту ще ги направи и мая. има даj. кабардисат, чудесна рецепта...!

Коментиран от #2


Оценка:
-3 +3

2
Този коментар е премахнат от модератор
3
Този коментар е премахнат от модератор
Яж бабешки помии
4 Отговор

До коментар #2 от "Чиба бе":


Изрут

Оценка:
-5 +6

Johansson
5 Отговор
С тез кулинарни рецепти само досаждат.

Оценка:
-1 +3

ВКУСНИ СА
6 Отговор
Но аэ ги пекох на 150 градуса,эащото барэо иэгарят отгоре и отдолу,а вътре са сурови.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Ивайлов Петев
Националният селекционер на България по футбол коментира предстоящата квалификация между представителния ни тим и Азербайджан
Трудно ще е, но не е невъзможно да победим Азербайджан."

Още бисери