Напоследък е актуално да се прави италианско ризото във всякакви варианти, но днес ви предлагаме една рецепта с ориз по нашенски, както го правеха нашите баби.
Необходими продукти:
2 ч.ч. ориз
300 г гъби печурки
2 стръка праз лук
2 червени чушки
магданоз
олио
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Почистете праза, нарежете го на ситно и го задушете в тиган с 3 с. л. олио за около 3 минути на средна температура. Към него прибавете измитите и нарязани на ивички гъби и чушки. Задушаването продължава още 2-3 минути.
Изсипете измития ориз в голяма тава и прибавете зеленчуците към него. Овкусете със сол, черен пипер и половин връзка магданоз. Изсипете 4 чаени чаши вода (съотношението ориз/вода е 1:2). Печете за около 30 минути на 220 градуса.