Най-вредното месо за човешкото здраве е това с дълъг срок на годност, твърди специалистът по хранене и физиотерапевт Марина Ваулина.
В интервю за „Вечерней Москвой“, тя посъветва потребителите да бъдат бдителни, когато избират т.нар. „елитни“ видове вносно месо.
"Колкото по-дълъг е срокът му на годност, толкова по-далеч е страната производител. Това означава, че колкото по-отдалеч идва едно месо, толкова по-дълго е било транспортирано и в него се съдържат по-големи количества консерванти - онези химически вещества, които, макар да не вредят пряко на организма ни, не е препоръчително да консумираме. Често тези продукти се замразяват и размразяват няколко пъти. Това унищожава всички полезни вещества в месото и организмът няма да спечели нищо добро при консумация на подобно месо“, казва тя.
Тя също така съветва, когато варим месо, да не го преваряваме, както и да не прибавяме много подправки, мазнина или сол при готвенето на което и да е месо.
Друга препоръка, която Ваулина дава, е да не държим дълго в хладилника месо, което веднъж е било размразено.
Например задушеното месо се усвоява много по-добре със зеленчуци, а месото, приготвено на барбекю - точно обратното.
Ваулина припомня още, че приготвеното на огън месо може да бъде дори опасно за нашето здраве, тъй като в него се отлагат частици дим и канцерогени.