Отидете към основна версия

8 794 8

Кое е най-вредното месо?

  • месо-
  • здраве-
  • вредно-
  • вредно месо-
  • видове месо-
  • деликатеси-
  • срок на годност-
  • организъм-
  • приготвяне

Руски експерт по храненето съветва да гледаме срока на годност

Снимки: shutterstock

Най-вредното месо за човешкото здраве е това с дълъг срок на годност, твърди специалистът по хранене и физиотерапевт Марина Ваулина.

В интервю за „Вечерней Москвой“, тя посъветва потребителите да бъдат бдителни, когато избират т.нар. „елитни“ видове вносно месо.

"Колкото по-дълъг е срокът му на годност, толкова по-далеч е страната производител. Това означава, че колкото по-отдалеч идва едно месо, толкова по-дълго е било транспортирано и в него се съдържат по-големи количества консерванти - онези химически вещества, които, макар да не вредят пряко на организма ни, не е препоръчително да консумираме. Често тези продукти се замразяват и размразяват няколко пъти. Това унищожава всички полезни вещества в месото и организмът няма да спечели нищо добро при консумация на подобно месо“, казва тя.

Експертът добавя, че сред местните продукти, които е по-добре да избягваме или поне да ядем с мярка, са колбасите и деликатесите.

Тя също така съветва, когато варим месо, да не го преваряваме, както и да не прибавяме много подправки, мазнина или сол при готвенето на което и да е месо.

Друга препоръка, която Ваулина дава, е да не държим дълго в хладилника месо, което веднъж е било размразено.

Специалистката по хранене подчертава, че човешкия организъм най-трудно усвоява месото от гъска и патица, както и агнешкото и свинското месо. Въпреки това има редица допълнителни фактори, които имат роля в усвояването на тези меса от организма. Сред тях са начинът на приготвяне и честотата на прием на такава храна.

Например задушеното месо се усвоява много по-добре със зеленчуци, а месото, приготвено на барбекю - точно обратното.

Ваулина припомня още, че приготвеното на огън месо може да бъде дори опасно за нашето здраве, тъй като в него се отлагат частици дим и канцерогени.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.

Свързани новини