Last news in Fakti

3 Октомври, 2019 14:24 8 762 8

Кое е най-вредното месо?

  • месо-
  • здраве-
  • вредно-
  • вредно месо-
  • видове месо-
  • деликатеси-
  • срок на годност-
  • организъм-
  • приготвяне

Руски експерт по храненето съветва да гледаме срока на годност

Кое е най-вредното месо? - 1
Снимки: shutterstock

Най-вредното месо за човешкото здраве е това с дълъг срок на годност, твърди специалистът по хранене и физиотерапевт Марина Ваулина.

В интервю за „Вечерней Москвой“, тя посъветва потребителите да бъдат бдителни, когато избират т.нар. „елитни“ видове вносно месо.

"Колкото по-дълъг е срокът му на годност, толкова по-далеч е страната производител. Това означава, че колкото по-отдалеч идва едно месо, толкова по-дълго е било транспортирано и в него се съдържат по-големи количества консерванти - онези химически вещества, които, макар да не вредят пряко на организма ни, не е препоръчително да консумираме. Често тези продукти се замразяват и размразяват няколко пъти. Това унищожава всички полезни вещества в месото и организмът няма да спечели нищо добро при консумация на подобно месо“, казва тя.

Кое е най-вредното месо?

Експертът добавя, че сред местните продукти, които е по-добре да избягваме или поне да ядем с мярка, са колбасите и деликатесите.

Тя също така съветва, когато варим месо, да не го преваряваме, както и да не прибавяме много подправки, мазнина или сол при готвенето на което и да е месо.

Друга препоръка, която Ваулина дава, е да не държим дълго в хладилника месо, което веднъж е било размразено.

Кое е най-вредното месо?

Специалистката по хранене подчертава, че човешкия организъм най-трудно усвоява месото от гъска и патица, както и агнешкото и свинското месо. Въпреки това има редица допълнителни фактори, които имат роля в усвояването на тези меса от организма. Сред тях са начинът на приготвяне и честотата на прием на такава храна.

Например задушеното месо се усвоява много по-добре със зеленчуци, а месото, приготвено на барбекю - точно обратното.

Ваулина припомня още, че приготвеното на огън месо може да бъде дори опасно за нашето здраве, тъй като в него се отлагат частици дим и канцерогени.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фейсбук

    19 0 Отговор
    На този етап, по добре човек не месо, ами нищо да не яде..! Всичко химикали за по дълга трайност и оттам повече болести за човека...!

    Коментиран от #4

  • 2 Алфа Вълкът

    19 2 Отговор
    Учели, учели, цял живот учели да ти кажат нещо което знаеш. Ама не тъй по-засукано да ти го кажат, за туй учели!
  • 3 куку руку ку

    24 0 Отговор
    Да не говорим за дехидратираното (мумифицирано) месо, което после се пуска в центрофуги с разни химикали и излиза от там с вид на току що заклано. Или пък за 20 години престоялото замразено ирландско говеждо, заради което един Найденов получи прозвището Миро Мършата, че и министър стана после.
  • 4 Pompev

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Фейсбук":

    абсолютно си прав,аз почнах да не ям месо от 15 години,сега вече като влезна в супера,има 10-15 артикула само дето стават,и тях купувам
  • 5 въй

    6 2 Отговор
    Според Тунберговите шведи по-добре било да ядем човешко месо. Не замразено. Което нямало австралийски паспорт и пасаван и не е престояло в затвора.
  • 6 Вредно

    6 2 Отговор
    Американското.
  • 7 11ап

    8 0 Отговор
    Вредно ли? А що мръвки на по 30- 40 години от Европата излапахме от началото на Демокрацията та до ден - днешен никой не знае!
  • 8 Koko55

    0 5 Отговор
    Яжте витабел и ще илядите!