Вкусната шоколадова торта трябва да е сочна, пухкава, с наситен какаов вкус и мек, топящ се в устата крем. Ето как да я приготвите:
Необходими продукти:
За блата:
3 к.ч. брашно
1 к.ч. захар
2 яйца
1 к.ч. течна сметана
1 к.ч. орехи
1 ч.л. ванилия
1/2 к.ч. олио
1 ч.л. сода
10 с.л. какао
За крема:
300 г шоколад
800 мл. течна сметана
За декорация:
2 опак. шоколадови пръчици
Начин на приготвяне:
За приготвяне на блатовете изсипете в дълбок съд яйцата, захарта, брашното, 1 к.ч. течна сметана, олиото, ванилията, содата и какаото и ги разбийте с миксер до получаването на хомогенна смес.
Към нея прибавете смлените орехи и разбъркайте много добре. Разделете сместа на две или три части и печете в кръгла тавичка, на чието дъно е поставена хартия за печене. Блатовете се пекат до готовност при температура 150 градуса. След това ги извадете и оставете да се охладят. След като изстинат, ги поставете в чиния за торта, като между тях бързо намазвате с шоколадов крем.
За приготвяне на шоколадовия крем начупете шоколадът на парченца, загрейте течната сметана (800 мл.) при постоянно разбъркване и към нея прибавяйте парченцата шоколад, докато се разтвори. Полученият крем се разпределя между блатовете възможно най-бързо, тъй като не след дълго се сгъстява. Полейте с него и тортата отгоре и декорирайте с шоколадови пръчици.
Тортата се съхранява на хладно.