Отидете към основна версия

24 686 18

Рецепта на деня: Шакшука или яйца по арабски

  • шакшука-
  • айца-
  • арабска кухня-
  • какво да сготвя-
  • чушки-
  • домати

Задължителната подправка за него е кимионът

Снимка: Shutterstock

"Шакшука" е рецепта от арабската кухня. Това ароматно и леко пикантно ястие може да се хапва както за закуска, така и за обяд или вечеря, когато бързате да сготвите. Задължителната подправка за него е кимионът, придава интересен и екзотичен вкус и аромат. Ако обичате чесън, можете да накълцате 1-2 скилидки и да ги добавите заедно с чушките.

Необходими продукти:

1 глава лук
2 чушки
800 гр. домати от консерва
кимион, къри, червен пипер, чубрица, мащерка, черен пипер, чили (по желание)
1/2 ч.л. захар
сол
8-9 яйца
пресен магданоз
олио

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно глава лук и го задушете в малко олио, докато омекне. Добавете към вече омекналия лук и нарязаните на кубчета чушки и задушете и тях за около 5-6 минути.
Прибавете доматите и оставете да къкри 10-15 минути. След като минат около 8 минути, подправете с изброените подправки, както и с малко сол и захар.
Когато доматеният сок се сгъсти, чукнете яйцата директно в соса. Захлупете отгоре с капак и оставете да се готвят на умерен огън за около 10 минути.

Готовото ястие поръсете с пресен магданоз и сервирайте топло.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 25 гласа.

Свързани новини