Last news in Fakti

14 Октомври, 2019 10:24 24 650 18

Рецепта на деня: Шакшука или яйца по арабски

  • шакшука-
  • айца-
  • арабска кухня-
  • какво да сготвя-
  • чушки-
  • домати

Задължителната подправка за него е кимионът

Рецепта на деня: Шакшука или яйца по арабски - 1
Снимка: Shutterstock

"Шакшука" е рецепта от арабската кухня. Това ароматно и леко пикантно ястие може да се хапва както за закуска, така и за обяд или вечеря, когато бързате да сготвите. Задължителната подправка за него е кимионът, придава интересен и екзотичен вкус и аромат. Ако обичате чесън, можете да накълцате 1-2 скилидки и да ги добавите заедно с чушките.

Необходими продукти:

1 глава лук
2 чушки
800 гр. домати от консерва
кимион, къри, червен пипер, чубрица, мащерка, черен пипер, чили (по желание)
1/2 ч.л. захар
сол
8-9 яйца
пресен магданоз
олио

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно глава лук и го задушете в малко олио, докато омекне. Добавете към вече омекналия лук и нарязаните на кубчета чушки и задушете и тях за около 5-6 минути.
Прибавете доматите и оставете да къкри 10-15 минути. След като минат около 8 минути, подправете с изброените подправки, както и с малко сол и захар.
Когато доматеният сок се сгъсти, чукнете яйцата директно в соса. Захлупете отгоре с капак и оставете да се готвят на умерен огън за около 10 минути.

Готовото ястие поръсете с пресен магданоз и сервирайте топло.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kick

    43 7 Отговор
    Че това си е истински мишмаш бе арабисти!

    Коментиран от #8

  • 2 The Chef

    13 7 Отговор
    В Турция ястието се нарича меленем ?!

    Коментиран от #18

  • 3 Borislav Popov

    20 4 Отговор
    Точно пък шакшука е блюдо от израелската кухня, иначе нищо ново, ако имаш фантазия, можеш по 100 различни начина да си го приготвиш това му е хубавото на миш-маша, че става бързо и е хем лека храна , хем ситна !

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ддддддддддддд

    15 6 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Ми че то евреите са си араби бе Борянке-това не го ли знаеше ма?

    Коментиран от #9

  • 6 mik

    8 1 Отговор
    Пробвал съм го, става, но в еврейски ресторант. явно имат сходна кухня.
  • 7 Компетентенкомпоненткомпозиракоментар

    22 0 Отговор
    О да! Обожавам за закуска да започвам с глава лук и 2/3 скилидки чесън.
  • 8 mik

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "kick":

    Глупости, няма нищо общо!
  • 9 Borislav Popov

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ддддддддддддд":

    А бе, през пистолета ми е кои били араби и кои евреи, честно ти казвам ! Просто гледах наскоро по един руски популярен тв канал едно кулинарно шоу и там един като нашия Ути, готви шакшука и я представи там, като блюдо от еврейската кухня и дори некакъв руски артист от еврейски произход му помагаше при приготвянето. Ако те лъжат, че е еврейско блюдо, значи и аз лъжа, така, че не ми се прави тук на умен и ерудиран мъж, каскет с каскет такъв.

    Коментиран от #11

  • 10 Телевизора на Елвис

    6 2 Отговор
    Яко тежки пръдни след такава манджичка се очакват. Звучи много вкусно иначе.
  • 11 Popovo prase

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Браво адаш , на всяко гърне мюрдия си ! Личи си съветската школа !
  • 12 Любознайка

    6 0 Отговор
    Ястието е с произход от Мароко и Тунис, но е пренесено с тунизийски евреи в Израел. Оттам настава такова объркване. Иначе си е популярно в целия арабски свят в различни вариации. Важното е, че е много вкусно и лесно за приготвяне. Само не разбрах откъде е дошла чубрицата в тази рецепта, ама нейсе... побългарено сигурно пак не е лошо
  • 13 Посерко

    5 3 Отговор
    От яйцата много се пърди а от домата ме хваща диария не е за мен.
  • 14 Йохохо

    6 0 Отговор
    Това се яде в моето семейство от столетие и е вкусно.И не,не съм еврейка ,арабка туркиня или арменка.
  • 15 Elito

    3 1 Отговор
    Чист миш маш :) В Турция се казва менемен ;)
  • 16 Аааааа

    1 1 Отговор
    Рататуй-гювеч,Шакашух- мишмаш ,Гюзлеме-баничка на тиган и безброй други чужди имена,заместли Българските.Не ни ли стига бългатското?????
  • 17 Прасилиса

    6 0 Отговор
    "Лятна манджа" му казваме, разликата с миш-маша е, че в него не се слагат домати.
  • 18 не така

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "The Chef":

    Не така, казва се менемен