Отидете към основна версия

8 085 8

Рецепта на деня: Картофен гратен

  • картофи-
  • гратен-
  • огретен-
  • какво да сготвя

Сочен, вкусен и неустоим

Снимка: Shutterstock

Френската дума gratin означава „печено картофено ястие със златна коричка от сирене“. Предлагаме ви рецептата за него, като тя може да претърпи какви ли не вариации. Подходяща е за малки, и големи.

Необходими продукти:

1 кг картофи

300 гр. краве сирене

60-70 гр. масло

3 с.л. брашно

600 мл. прясно мляко

кашкавал за наръсване

сол, черен пипер, индийско орехче

Начин на приготвяне:

Сварете картофите. Обелете ги и ги нарежете на кръгчета или на кубчета.

Разбийте яйцата с киселото мляко, добавете малко сол. Намаслете тавичка, отгоре наредете един слой от картофите, поръсете със сирене и масло, после пак ред картофи и сирене. Най-отгоре залейте с яйчената смес.

Печете около 20 минути, след което извадете тавичката, поръсете с кашкавала и допечете за още 10 минути, докато получи златист загар. Сервирайте с кисело мляко по желание.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини