Френската дума gratin означава „печено картофено ястие със златна коричка от сирене“. Предлагаме ви рецептата за него, като тя може да претърпи какви ли не вариации. Подходяща е за малки, и големи.
Необходими продукти:
1 кг картофи
300 гр. краве сирене
60-70 гр. масло
3 с.л. брашно
600 мл. прясно мляко
кашкавал за наръсване
сол, черен пипер, индийско орехче
Начин на приготвяне:
Сварете картофите. Обелете ги и ги нарежете на кръгчета или на кубчета.
Разбийте яйцата с киселото мляко, добавете малко сол. Намаслете тавичка, отгоре наредете един слой от картофите, поръсете със сирене и масло, после пак ред картофи и сирене. Най-отгоре залейте с яйчената смес.
Печете около 20 минути, след което извадете тавичката, поръсете с кашкавала и допечете за още 10 минути, докато получи златист загар. Сервирайте с кисело мляко по желание.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Опит
10:29 16.10.2019
2 Лорчето, ценител на хубавото...!
10:35 16.10.2019
3 Рататуи
Може да бъде от всичко, не само от картофи. Важно в да има сос Бешамел и кашкавал накрая. Бон'апети!
11:26 16.10.2019
4 Радо
14:02 16.10.2019
5 Тайбе Хюсеин
17:15 16.10.2019
6 Чапаи и петка
20:23 16.10.2019
7 Вени
21:33 16.10.2019
8 Само питам
11:14 17.10.2019